Стволовите клетки изместват традиционната терапия

15/01/2015

IMG_9950Сали Сенит, медицински директор на лаборатория за извличане и съхранение на стволови клетки в  Белгия.

Какво представляват стволовите клетки и защо станаха толкова популярни напоследък?

Стволовите клетки са резервните части на човешкия организъм. Това са универсални клетки, които тялото ни пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетки – мускулни, тъканни и кръвни. Така се заговори за заместването на липсващи или унищожени клетки със стволови и лечението на тежки заболявания като сърдечносъдови, травми, онкологични, левкози и лимфоми. Когато в началото лекарите откриват, че стволовите клетки могат да подпомогнат лечение на левкемия и други видове рак, особено след химиотерапия, те започват да изучават по-задълбочено техните качества. След много проучвания стигат до извода, че именно в кръвта на пъпната връв на новороденото се съдържат тези с най-добрите възможности. Преди стволовите клетки са били използвани най-вече за възстановяване на костен мозък, докато сега учените се съсредоточиха върху изследвания на потенциала на терапията със стволови клетки върху други органи и мускули. Разработват се уникални методи за лечение на диабет, церебрална парализа, сърдечни проблеми, и то с вашите собствени стволови клетки. Това е много вълнуваща част от бъдещето на медицината.

Как преминава една процедура по вземането, извличането и впоследствие съхранението на стволови клетки по време на раждане на бебето?

На първо място лекарят трябва да е убеден, че и бебето, и майката са добре и процедурата няма да попречи, ако се наложи допълнителното им обгрижване при усложнения при раждането. Нашата работа започва, когато акушерката или лекарят прережат пъпната връв на бебето. Специалистите ни вземат част от нея за обработване и съхранение. Много е важно да знаете, че става дума за строго следвана процедура, защото това е персонален продукт и всяка стъпка е много важна – поставянето на материала в специална торбичка, надписана с данните на бебето, която се транспортира при специални условия възможно най-бързо до лабораторията в Белгия. Следва обработката на кръвта и на самата пъпна връв пак в специална лаборатория при нас, от която се извличат концентрирано количество стволови клетки и част от другите съставки на кръвта, които всъщност съхраняваме впоследствие. След това в специален фризер контролирано и постепенно замразяваме пробата в специална течност до -196 градуса. Самото съхранение се извършва в контейнер при температура между -170 до -180 градуса, при които всички биологични процеси спират. И когато след години тази проба ни потрябва, получаваме продукт със същите качества.  Просто спираме времето и това може да продължи поне за 20 г. Резултатите от проучвания върху проби на 33 г. показаха, че клетките са с абсолютно запазени качества. Имаме отдел, който през годините прави тестове върху пробите, които ние съхраняваме, и сме убедени в ефективността на тази технология.

Какво точно прави лабораторията?

Имаме лиценз за извличането и съхранението на три вида стволови клетки: такива, които се извличат от кръвта от пъпната връв на новороденото – хемопоетични; стволови клетки от самата пъпна връв (запазва се парченце, в което има мезенхимни стволови клетки) и стволови клетки, извлечени от мастна тъкан (също мезенхимни). Лабораторията ни е най-голямата в Европа и е специално проектирана за целта – имат капацитет да събира и съхранява проби още поне 15 г., докато се запълни. Имаме специални помещения, където се обработват пробите в зависимост дали са от пъпната връв или от мастната тъкан. Грешки не са възможни, защото това е банка за съхранение на информация и материал в една много стриктно регулирана система.

Колко от тези проби са били използвани за терапии и лечение?

Досега сме върнали 15, но не всички са били използвани за лечението на децата, от които са взети клетките. Някои са дадени на техните близки – братя или сестри, най-често след лечение на левкемия или други ракови заболявания, проблеми с имунната система. Някои са върнати на самите донори, а други са използвани за медицински изследвания и тестове. Последният случай е на шестгодишно момче от Португалия, което има церебрална парализа и мозъчни увреждания, причинени от недостиг на кислород по време на раждането му. Сега то се лекува в Америка в университета „Дюк” и там лекарите се опитват да възстановят нормалното функциониране на мускулите му чрез лечение с неговите собствени стволови клетки. Това обикновено са деца, които колкото и рехабилитации и лечение да получават, никога не се възстановяват напълно. Лекарите се опитват да постигнат пълно възстановяване на мозъчната му дейност и така да му дадат шанс да се излекува.

Когато преди 10 г. била основана компанията, хората, които първи започнали да съхраняват стволови клетки на децата си, го направили само заради надеждата, че някой ден медицината ще се развие и ако им се наложи ще могат да се възползват от научните постижения. Тези, които го правят днес, знаят, че това вече е факт. Знаят, че дори и след 5, 10 или 15 г. тези клетки ще бъдат годни да помогнат, ако се наложи, а терапиите ще са нещо обичайно. Аз имам три деца, но за съжаление когато те се появиха, не бях и чувала за възможността да запазя стволови клетки. Сега щях да го направя без никакво колебание. Стволовите клетки при раждането са с най-доброто възможно качество. Всички ние имаме стволови клетки, но те са съвсем различни от тези, които можем да извлечем от пъпната връв на новородено, защото тогава са най-свежи, нови и с най-добър потенциал. Ако съхраните стволови клетки на детето си в частна лаборатория, каквато е нашата, това ще ви струва пари, като сумата не е малка. Но така купувате един вид застраховка за бъдещето на детето си.

Какви терапии със стволови клетки са вече одобрени?

Ако потърсите в специализираните сайтове за медицински проучвания, ще откриете, че в момента има над 3000 клинични изпитания само със стволови клетки. Това е много голям брой и въпреки това все още няма достатъчно утвърдени терапии със стволови клетки. Лекарите постоянно откриват нови и нови възможности и това е почти необятна област. Най-популярната и вече доказана терапия е за възстановяване на костния мозък след химиотерапия и лъчетерапия. Сега тези изпитания са насочени към регенеративни терапии със стволови клетки на много други органи и някои от резултатите са много добри. В момента медицината може да предложи лечение с лекарства или пък с хирургическа намеса, докато стволовите клетки разкриват цял един нов метод. Надяваме се някой ден то да може да замести традиционните методи, защото освен това е и много по-евтино и безболезнено в сравнение с тях. Няма универсално лекарство, което еднакво да влияе на всички хора, докато вашите стволови клетки са си само ваши и могат да помогнат най-добре на вас самия.

Чухме за революция в козметичната индустрия пак благодарение на стволовите клетки. Какво знаете за това?

Най-новото направление в терапиите със стволови клетки е насочено към козметичните процедури. Можем да извлечем стволови клетки от подкожната мастна тъкан, където такива има в големи количества, и да ги замразим. А в момента текат проучвания, които изследват третирането на кожата и по-специално запазването на нейната младост с помощта на терапия със стволови клетки. Някой ден те ще предотвратят появата на бръчки и ще забавят стареенето на кожата, което е един вид революция в козметиката. Виждала съм няколко презентации и резултатите са доста впечатляващи Мазнините, които толкова много ни пречат, ще бъдат в полза на красотата ни.

от

публикувано на: 15/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: