Сънувате ли кошмари?

14/01/2015

nightmare

Страшните сънища чистят стреса, но ако много ви плашат – превърнете ги в хепиенд

Ако се ощипете и видението не изчезне – ощипете видението! В тази шега, както и във всяка друга, има много истина. Когато сънуваш кошмар, предпочиташ да се събудиш. Само че е по-добре да не бягаш от лошия сън, а да преодолееш страха и да се опиташ да прекроиш ужасния сюжет в благополучен финал.

Технология на злото

В интерес на истината кошмарният сън не е чак толкова лошо нещо. Плашещите съновидения изпълняват защитна функция: нервните ни клетки преработват неприятните събития и след „прожекцията“ на кошмари настъпва емоционално облекчение.

Повод за тревога са само постоянно преследващите ни кошмари – тези, които се повтарят често и преобладават над останалите сънища. Това на първо място означава, че е налице сериозен психически проблем, с който организмът не е в състояние сам да се справи.

А според някои лекари по това, което ви плаши насън, мoже дори да се определи дали някой орган боледува. Това може да е сигнал за проблеми със сърцето или белите дробове.

Но кошмари може да бъдат отключени и от съвсем безобидни фактори:

– шум зад стъклото,
– застоял въздух в спалнята,
– тежко одеяло,
– обилна късна вечеря,
– прекаляване с алкохола.

И тъй като това са временно действащи провокатори, в тези случаи е напълно възможно да промените към добро пробудените от тях кошмари.

Падане

Този ужасен сюжет е познат на мнозина: летите като снаряд в бездна и всеки момент ше се разбиете на дъното й.

Режисирайте. Опитайте се да се отпуснете, а после да установите контрол над тялото си и да го прегрупирате като котка с извит гръб и ръце и крака напред, така че да поемат удара. В тази поза се приземете, и то на интересно място, например в екзотична градина.

Публичен провал

Повечето от нас се боят от някого и тези скрити страхове изпълзяват нощем именно в този вид.

Режисирайте. Измислете хепи енд на този кошмар и съзнателно го прикачете към съня, щом ви навести: например как безпощадният преподавател ви пише отличен или как гордо се покланяте пред станалата на крака публика, която ви засипва с аплодисменти.

Парализиране

Понякога се случва да чувствате насън, че не сте в състояние да помръднете. Тялото ви е като в окови, не ви стига въздух и на всичко отгоре усещате ужасяващо съприкосновение (обгръщат ви ледени пипала, полазват ви гадини и т.н.). Обикновено в тази ситуация човек панически се опитва да се събуди или да извика за помощ, но това само влошава положението. Трябва просто да си кажете: това е само сън, няма нищо страшно. Опитайте и да се отпуснете, да наблюдавате отстрани усещанията си. Така бързо се постига желаният от вас обрат и следват ярки и приятни сънища.

от

публикувано на: 14/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: