Имало такъв крал, подписал указ селяните задължително да ядат месо в неделя. Това се случило преди доста години – в края на XVI век, във Франция, а кралят е Анри IV. От това време е останала една от най-старите френски рецепти – „Пул о по“, което в превод означава кокошка в гърне.
Но преди да стигнем до нея, няколко думи за Анри IV. Той е крал на Франция (1589-1610 г.) и на Навар (1572-1610 г.). През 1572 г. се жени за Маргьорит дьо Валоа. Една седмица след сватбата му в Париж, по време на Вартоломеевата нощ, успява да спаси живота си, като се отрича от вярата си и приема католицизма.
През 1599 г. Анри IV се жени за Мария Медичи. Той постига мир в кралството, успява да възстанови Франция, разкъсвана от тридесетгодишни войни.
Предлагаме ви оригиналната му рецепта за кокошка от преди 500 години.
Пул о по
800 г кокошка
200 г моркови
125 г бяла ряпа
100 г праз
60 г пащърнак
1 пръчка целина
1 л вода
30 г сол
Поставете необезкостената кокошка и солта в тенджера със студена вода. Оставете да кипне и оберете пяната. След като поври 15 минути, сложете измитите и обелени зеленчуци, вързани заедно като сноп. Оставете да ври на слаб котлон в продължение на три часа. Преди да се сервира, отделете мазнината от бульона. Поставете в чиниите хапки от препечен на фурна хляб и залейте с бульона и парчета кокошка.