Мезотерапия предотвратява косопада

29/12/2014

hair_brush

Дали имаме здрава и красива коса зависи от здравословното ни състояние. Нормално е на ден да губим между 80 и 100 косъма, особено ако това се случва при смяна на сезоните. Когато опадалите косми са много повече и когато това става без много усилие, говорим за косопад.

„Причините за него могат да бъдат най-различни – бременност и раждане, заболяване на щитовидната жлеза, стрес, продължително боледуване, хормонален дисбаланс, неправилно хранене и др.” – обяснява дерматологът д-р Слава Божинова. Дори носенето на шапка може да повлияе за появата на косопад. „Има модели, които пречат на свободния достъп на въздух до скалпа и на активното кръвообращение на кожата. Това впоследствие води до недостатъчното хранене на косъма и до неговото опадане.”, допълва специалистът.

Един от най-често срещаните е андрогенният косопад, за чиято поява се смята, че има наследствена предразположеност. Дължи се на повишените нива на андрогенните (мъжките) хормони. При представителите на силния пол този тип косопад се проявява с изтъняване на косата в областта на слепоочията, а в последствие и с оплешивяване на темето.

От съществено значение за ограничаване на косопада е личната хигиена и използването на индивидуални средства (кърпи, гребени, четки за коса, шапки). Добре е също така да се извършват масажи с подходяща четка за коса, като по този начин се засилва кръвообращението на кожата.

Сред препоръките на лекарите са още: достатъчния прием на вода и течности (1.5 – 2 литра дневно), разнообразната храна, богата на витамини и минерали, използването на меки pH неутрални шампоани и ограничаването на стилизиращи продукти за коса, както и на боядисването.

„В аптеките има богат избор от козметични средства, които да стимулират космения растеж, но те не са достатъчни. Необходима е консултацията със специалист-дерматолог за изясняване причините за косопада.”,  казва д-р Слава Божинова. И разяснява, че понякога се налага да се направи широк панел от кръвни изследвания, както и скенер диагностика на скалпа, за да се разбере какво причинява проблема.

С дигитален микроскоп чрез скенер диагностиката могат да се диагностицират напълно безвредно и безболезнено заболявания на скалпа и на косъма. След нея се изготвя индивидуален терапевтичен план за всеки пациент, който може да включва допълнителни изследвания, ако се налагат, медикаментно лечение и мезотерапия.

„Мезотерапията на скалпа представлява интрадермално инжектиране с ултра тънки игли на коктейл, съдържащ естествени нетоксични компоненти в ефективна концентрация. Съставките на коктейла включват важни аминокиселини и витамини от групата Б.”, обяснява д-р Божинова. Ефектът от нея се усеща 2 месеца след започването на терапията. Не е достатъчна една процедура, а трябва да се направи курс от поне 8 на брой, през интервал от 10 дни. Резултатът е стимулиране на космения растеж, намаляване на косопада и укрепване на косата.

Мезотерапията е удачна и при мъже, и при жени със засилен косопад и алопеция – оплешивяване, при менопаузен косопад, след спазване на драстична диета и раждане. Като първоначален индикатор, че тя действа е намаляването на косопада.

от

публикувано на: 29/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: