2 Cellos си направиха селфи с българската публика

10/12/2014

20:20 часа на девети декември. Две електрически чела – бяло и черно, и две красиви момчета карат пръскащата се по шевовете зала 1 на НДК да притихне в очакване. Напрежението във въздуха се усеща, когато прозвучава първият акорд от класическите инструменти на Лука Сулич и Стьепан Хаузер, познати като 2 Cellos. Още никой не знае, че в края на концерта всички ще са участници в селфи, което дуетът ще пази като исторически документ.

За тези, които не са слушали хърватското дуо, е достатъчно да кажем, че тe съчетават по неочакван и наистина невероятен начин класическата и рок музиката, а думите на Елтън Джон за тях ги описват добре: “Отидете да ги видите на живо, защото са изумителни! Не помня да съм виждал нещо толкова вълнуващо като тях от времето, когато гледах Джими Хендрикс през 60-те.”

И така без предразсъдъци Лука и Стьепан прескачат между различните стилове, а рок феновете могат да чуят любими тежки парчета преобразени и все пак същите.

Двамата флиртуват с публиката, изкачват я емоционално, задържат я там, напрежението се покачва и въздухът вибрира. Хубаво, секси, атрактивно, музикантско, елегантно и прецизно – такова е усещането, когато си на концерт на 2 Cellos.

В София те изпълниха 17 парчета, като оправдаха всички очаквания на феновете си. Преминаха от меланхолята на Viva la Vida на Coldplay през нежната съзерцателност на With or without you на U2 до искрите от гръндж, рок и алтърнатив.

Звучаха Human Nature и Smooth Criminal на Michael Jackson, Тhunderstruck и Highway to Hell на AC/DC, Voodoo people на The Prodigy, Wellcome to the jungle Guns n’ roses, Californiacation на Red Hot Chili Peppers, Smells like teen spirit на Nirvana.

За по-тежките парчета на сцената излезе барабанистът Душан Кранич, който подсили звука. Тъй като всички песни звучат само инструментално, Лука и Стьепан си поиграха с публиката на (I can get no) Satisfaction на The Rolling Stones. Накараха всеки в залата да се превърне в изпълнител и да изпее текста под акомпанимента на двете чела. Музикантите извикаха един от българските фотографи и го помолиха да ги снима с цялата публика, която крещеше без всякакви задръжки.

А за финал и за лека нощ чухме Fields of Gold на Sting и обещание за нова среща догодина.

2 Cellos бяха в България по покана на Loud concerts. Лука е словенец, а Стьепан – хърватин. И двамата живеят в Загреб. Зад гърба си имат вече няколко разпродадени турнета в САЩ, Япония и Европa, както и участия в най-горещите ТВ шоута в света.

Двамата музиканти са с класическо образование и станаха световно известни с чело версията на парчето на Майкъл Джексън Smooth Criminal през 2011 г., а първият им албум включва кавъри на имена като Gun N’ Roses, Nine Inch Nails, Sting, Coldplay, Nirvana, Muse и Kings Of Leon.

Оттогава те са работили с музиканти като Red Hot Chilli Peppers, Queens of the Stone Age и Джордж Майкъл. В България представиха втория си албум In2ition, в който участие взимат още Зукеро, Елтън Джон и Стив Вай.

от

публикувано на: 10/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: