Тунис – кръстопът на цивилизации

25/12/2014

tunis

Въпреки жасминовата революция  и арабската пролет, Тунис продължава да бъде една от най-интересните дестинации в Африка. Като страна на кръстопът между Европа и Африка, тя е била гостоприемна към много народи, кръстосвали земите й. В различни периоди тук са били евреи, араби, андалузци и италианци, които са обогатили и разнообразили местната култура и архитектура и се е получила една прекрасна цветна палитра с много нюанси. Тунис е мястото за туристите –

изследователи на древни цивилизации и култури.

Впечатляващото историческо богатство е живо и до днес.

Столицата Тунис е съвременен модерен град, който не е типично арабски. Много от новите държавни и административни  сгради са с определено европейско излъчване.

tun1

Другото лице на града е старата му част Медина (такова е било предишното име на столицата). Това, което веднага впечатлява, са външните врати. В Тунис има много такива. Красиви ковани панти и дървени части в синьо, жълто и червено. Сякаш Тунис е страната на много входове и изходи. Може би този

кръстопът на  цивилизации  през вековете

е направил вратата толкова важна за хората тук. Зад тях можеш да видиш какво ли не – скъпи домове, ресторанти, музеи, както и многобройни магазини за бижута и сувенири.

В сука (арабски пазар) винаги е най-оживено, защото местните търговци са много общителни и те заливат с всякаква информация за това, което предлагат, и те убеждават,че го купуваш на най-изгодната цена точно в този миг. Задължително трябва да се пазариш, защото първоначалната цена винаги е доста висока. Голяма забава са тези хора – шумни и любознателни.

tun3

Пъстрият шум  спира  в мига, в който влезеш в Бардо – националния музей. Тук се намира най-голямата колекция от мозайки в света. Много от тях дълго са седели под водата. Събирани са повече от 150 години.

Любимо място за разходка на местни и гости е чудното синьо-бяло селце Сиди Бу Саид.  Прекрасната гледка към морето го е направило любимо място за художници, писатели и артисти. Много прилича на Санторини. Стъпаловидно разположено до самия бряг на Средиземноморието, тук има много старинни къщи и кафенета, украсени с керамика и гипсови цветни стени, където можете да опитате зелен чай с мента, да посетите изложба, както и да се сдобиете с красива антика.

tun4

Ако искаме да се върнем назад във времето, тук е лесно. Само на 30 минути от Тунис се намира най-старата столица Картаген. Създадена от финикийците през 814 п.н.е., Картаген става един от най- важните градове на древния свят. Римската епоха също е оставила трайни следи като величествените термални бани на Антонин – II век п.н.е. Те са били притегателен център за древните хора, където са се лекували и възстановявали. Ходейки сред руините, се усеща величието на големите постройки в древната столица. Тук можете да се запознаете с трите картагенски богове Бал, Хамон и Танит, както и с останките на града от тогавашната епоха.

Тунис е втората по популярност  в света дестинация за теласотерапия. Истинско

удоволствие е да се потопиш във вана с етерични масла и ободряващ душ,

последвани от различни масажи и лечение с чиста морска вода, извадена дълбоко от морето. Всичко това може да бъде на фона на брега на Средиземно море, например  на о-в Джерба – на един час път със самолет от Тунис. Прекрасен остров с екзотична природа и много история. Едно райско кътче, с което човек трудно може да се раздели. Островът поразява със своите маслинови градини, палми, мосюлмански храмове и мензели (характерните арабски къщи), боядисани в бяло. От едната страна към Джерба се подхожда с лодки, а от другата отдавна е направен насип и път, по който  търговците по-бързо влизат и излизат от острова. Неслучайно местните жители са известни с уменията си в златарството, грънчарството и производството на тъкани.

Не бива да пропускате една от най-старите синагоги (600 г.пр.Хр.). Тук най-строго се пази най-старата в света книга Тора. Показва се само веднъж в годината, на поклонение на  Великден. Струва си да посетите музея, където с кукли в човешки ръст са показани сцени от най-характерните за народа ритуали като сватби, тържества, занаяти и др. Тук са показани и прекрасни женски дрехи и накити от различни райони на Тунис.

tun6

Задължително продължете с джип в югозападна посока – към   пустинята Сахара. По тези места са кръстосвали много номадски племена – бедуини, бербери и туреги. Най-многобройни са били берберите, които населявали тези земи през XII век. Идвайки заедно със семействата и животните, те издълбавали домовете си направо в сърцето на скалите. Така се предпазвали от силните жеги на лятото и ветровете и студовете през зимата. Това са селища от затворен тип (като крепост), които им помагат да се предпазват от нежелани гости. Техните наследници и до днес живеят в много райони на страната.

tun7

Тези странни къщи и полупустинният пейзаж са довели Джордж Лукас през 1997 година. С малко реквизит и използване на природните дадености, той прави декора и снима световния хит, любим на милиони по света ”Междузвездни войни”. Този прекрасен декор, сякаш от паралелен свят, продължава: Катерене по високи планини, слизане към равнината със стръмни завои към по-ниски хълмове, тръни и малки нежни цветенца.

Облаци, които се гонят и сменят светлината,   ту сива, ту снопове светлина падат в пясъчната почва. Голям простор и изведнъж…Сахара – мощна като океан, изпълнена с тишина, приканваща да откриеш нейните тайнства. В оазиса Дуз (вратата на Сахара) може да се отдадете на забавления – яздене на камили, коне, разходки с бъгита и делтапланери. Тук всяка година се организират състезания и традиционни номадски игри с коне и камили, демонстриращи завидно майсторство и рискови номера.

tun8

След невероятната сила на големите дюни с пясък като кадифе, продължете на североизток – към третия по големина амфитеатър в света в Ел Джем. Построен през 230 г.с.н.е. с 35 хиляди места, той е поредното архитектурно съоръжение, демонстриращо мощта на  Римската империя. Амфитеатърът е много запазен и дава възможност на човек с въображение да си представи добре как са излизали животни и бойци на арената. Неслучайно тук е

заснета част от лентата на филма „Гладиаторът” с Ръсел Кроу.

tun9

Хубаво е да посетите и Сус и Хамамет – прекрасни градове, създадени изцяло за удоволствие. Топло море, нежно галещи слънчеви лъчи и  гостоприемни плажове с пясък като коприна. Докато Сус съчетава място за живеене и курортна част, то Хамамет е като нашия Слънчев бряг – изцяло курортен център. В новата част на града, с име Ясмин, има огромен център за забавление. Цял подземен и надземен град с ресторанти, кафенета, канали, по които се движат лодки, сцени с актьори и танцьори. Инвестиция над 100 млн.евро на една от най-богатите фамилии, живееща в Сфакс. Хамамет има и марина, на която

 можеш да акустираш с яхта и да останеш колкото пожелаеш.

 tun10

Що се касае до тунизийската кухня, то тя е едно голямо разнообразие на риби и морски дарове. Пикантна арабска кухня с много видове кускус и меса от риба, агне и пиле. Винаги на масата присъстват купичка зехтин и  лютата разядка Хариса (тя убива всички микроби). Вкусни ароматни плодове и зеленчуци, събрали средиземноморското слънце. Всяко хранене завършва с традиционния чай с мента (вътре с бадеми) и поръсване с розова вода по ръцете на гостите.

tun12

tun11

ПРЕПОРЪКИ:

Препоръчително е още на аерогарата или в хотела да обърнете пари в местната валута, която е динар. 1 динар е почти колкото 1 лев. Когато пазарувате, задължително трябва да се пазарите. Ако не сте доволни от цената и си тръгнете, те тръгват след вас и любезно свалят още. Това е част от” играта”. Те са любезни през цялото време и са добри психолози. Изгодно може да  купите сребърни бижута (ръчна изработка), берберска керамика, малки мозайки, многоцветни чанти и сакове от камилска кожа, шалове и килими. Цените са много добри и си струва. Символът на Тунис е  красиво букетче жасмин (machmoum) и се подарява за „Добре дошли”. Тук е мястото да си вземете различни благовонни масла като арганово, пачули, мъск и др.

от

публикувано на: 25/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: