Забравянето се лекува с ходене

20/12/2014

walk

Не помните къде са ключовете или папката с важни документи, губи ви се рождената дата на братовчеда или пакет брашно, който май купихте вчера. Подобни неща се случват на всеки, но незнайно защо ги приписват на нежната половина на човечеството и ги отдават я на женската разсеяност,  ност, я на ЕГН-то. Докторите обаче са категорични двата пола еднакво помнят и забравят. Но макар от бели петна в спомените да страдат и мъжете, паметта е като жена не се ли грижиш за нея, започва да ти изневерява.

Защо забравяме? Учените обясняват това с генетични фактори, наследствена обремененост и с начина на живот. Ако човек е пушил и прекалявал с алкохола през всичките си съзнателни години, хранил се е неправилно и организмът не е получавал достатъчно витамини и микроелементи, да не се чуди защо му убягват цели пасажи от миналото, дори от най-близкото.

Мозъчен ремонт

По-сериозният проблем е, че приемаме паметта като даденост и не допускаме, че боледува като всичко останало в организма. Тичаме на доктор, като ни заболи гърло, но забравим ли за важна среща, и през ум не ни минава да се лекуваме. Доверяваме се на вградената мозъчна самозащита. За съжаление обаче мозъкът няма алармена система срещу нарушения в паметта. Има само механизъм, по който складира и сортира информацията. И като всеки механизъм има нужда от проверки, поддръжка и профилактични ремонти.

Запомняне по избор

Защо все пак човек помни едно, а друго забравя? Има кратко и точно обяснение: човешката памет е избирателна. Психиката ни е така устроена, че виждаме само нещата, които искаме да видим. Същото е и със запаметяването – задейства се принципът на саморегулация. Докторите го наричат „забравяне чрез потискане“. Това е най-простичката форма на забравяне, но и основен наш защитник – не позволява на неприятните мисли да проникват в съзнанието.

Женската памет

Макар изследователите да са категорични, че жените и мъжете имат еднакво устроена памет, признават още нещо: съвременните дами имат свои специфични разстройства на паметта. Много от дамите са в постоянен стрес – основно заради неувереност в утрешния ден. Склонни са да се разстройват и от национални проблеми, сривове в глобалната икономика, от политически скандали и още по-често от лични драми. Огромна част от жените днес живеят на границата на нервен срив и са в постоянна превъзбуда. При други свръхексплоатацията на защитните механизми (в опит да победят стреса) води до апатия и затъпяване. Защитната реакция често се проявява във вялост, сънливост и пропуски в паметта.

Внимание: анемия!

Бледност, кръгове под очите, сънливост и постоянно чувство на умора – всичко това може да не е само от стреса. Възможно е да развивате анемия. Това явление връхлита най-вече жените и все по-често. Кръвта страда от недостиг на кислород, което пък намалява жизнеспособността на организма. Отслабват защитните сили и се влошава дейността на мозъка. Става все по-трудно да се концентрирате, паметта започва да ви подвежда, а умствените ви способности се понижават. Най-разпространена е анемията с дефицит на желязо, което пък е резултат от неправилно хранене. Не чакайте болестта да се развие, а се погрижете в менюто ви да има грах, соя, черен дроб, гъби, шипки, ябълки. Не е зле понякога да изпивате вечер по чаша червено вино. Горските ягоди са рядък плод, но са изключително полезни, както и боровинките. Веднъж месечно поне пийте настойка от коприва и корени от глухарче. Ако ли не, поне си организирайте подсилваща седмица с витамини, в комплекс с желязо.

Вегетарианците трябва да внимават двойно – при тях анемията може да се развие от дефицит на витамин В12, от който обаче не са застраховани и останалите. Основни източници на този витамин са черният дроб, рибата, яйчният жълтък. Особено опасна е анемията за децата, защото и последиците върху умствените им способности са по-сериозни. Затова внимавайте те да се хранят пълноценно.

Освен да се пази от непрекъснати нервни подскоци, паметта може и трябва да се тренира. А и упражненията не са задължително умствени. Активните движения например тренират и мозъка, нали той все пак командва всяко наше действие.

Разходките сред природата са балсам за паметта, леките спортове на чист въздух пък са по силите на всеки.  Прекрасно действат водните процедури и плуването. Ако работите в затворен и задимен офис, задължително компенсирайте с ходене на открито.

Дългите преходи в планината са незаменима кислородна терапия не само за дробовете, но и за мозъка. Не се учудвайте, че след това ви се е опреснила и паметта.

Повторението е майка на знанието. Всеки мрази това клише, но то е истина. Запомняйте имена, адреси и телефонни номера, учете наизуст стихове или цитати от любими книги, решавайте кръстословици. Започнете да учите чужд език (за това никога не е късно, но е много полезно), на ден добавяйте поне по 5 нови думи.

Ще усъвършенствате паметта, ако се научите да си представяте всяка словесна информация в зрителни образи.

Внимание: има лекарства, които не се отразяват добре на паметта.

Научете се да задействате емоциите си – на страха и унинието противопоставяйте радост и позитивни мисли.

Помагайте на паметта, давайте й сигнали. Може и без тях да се сетите, че трябва да изпратите честитка за рожден ден, но не е зле за всеки случай да я постави те на видно място да ви подсеща.

от

публикувано на: 20/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: