Борис Христов с двоен албум от БНР

26/11/2014

В чест на 100-годишнината от рождението на легендарния български бас Борис Христов БНР издава двоен мултимедиен албум (DVD и CD). Продукцията се реализира с подкрепата на Министерството на културата, в партньорство с БНТ и „Балкантон“.

DVD изданието представя документалния филм „Гласът, който моли Бога за България“ (2014 г.) реализиран по сценарий на Невена Коралова и Петя Тетевенска, заснет от оператора Пламен Герасимов, под режисурата на Росен Елезов. Лентата разказва за живота на оперната легенда, за разтърсващите превратности в живота на великия българин чрез уникални, непоказвани преди кадри. Филмът е запечатал едно „арестувано” интервю на Борис Христов от последното му посещение в България през 1985 г., което не вижда бял свят преди промените у нас. Киноразказът разкрива подробности от тайното досие под кодовото име „Гарибалди”, водено от агентите на бившата Държавна сигурност. Екипът на филма се докосва и до личния архив на поклонника и близък приятел на Борис Христов – актьора от Старозагорския театър Нино Луканов.

Аудио дискът съдържа „Литургия Доместика“ – оп. 79, написана от  Александър Гречанинов. Изпълнението е на Борис Христов, Българската хорова капела „Светослав Обретенов“ (част от БНР по онова време) и камерен оркестър на БНР. Записът е осъществен през 1978 г. в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. В диска е включено и интервю на Борис Христов, дадено за БНР на 18 октомври 1976 г. и съхранявано в „Златния фонд“ на Радиото.

По време на тържественото представяне на мултимедийния албум, посветен на Борис Христов, пяха  Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов и оперният певец Пламен Бейков – последният ученик на маестро Борис Христов. В Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР са изложени уникални документални снимки за живота и творческия път на Борис Христов, дело на Мирчо Сливенски.

Юбилеен златен медал „100 години Борис Христов“ на Министерство на културата бе връчен на генералния директор на БНР Радослав Янкулов за приноса на обществената медия в честванията.

от

публикувано на: 26/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: