Диваните – многофункционални, килимите – с класически мотиви

10/12/2014

PE379523Диван и килим – един тандем, който веднага се асоциира с домашния комфорт в зимните вечери.

Диванът е сред най-едрите мебели вкъщи, затова често при по-малко пространство изборът му е труден. Изискването за съчетаване на достатъчно място за сядане и компактен размер е напълно реалистично при добър дизайн и проектиране. Страниците и гърбът се намаляват за сметка на площта за сядане. Целият обем се олекотява и изчиства от излишни детайли. Цветът също е от значение за визуалното впечатление – монохромните, светли цветове създават усещане за лекота.
Когато обаче разполагаме с голяма площ, диванът може да достигне гигантски размери.

Функциите му се умножават и освен място за почивка и за социални контакти, той става и удобно пространство за работа, хранене и сън. В този случай моделите са по-дълбоки, с едри гърбове, с допълнителни аксесоари като място за книги и питие, с лежанка, механизми за отваряне.
Качеството на дивана зависи от пълнежа и конструкцията. В масовия случай за пълнеж на седалката се използва пенополиуретанова пяна, или т. нар. дунапрен. Този материал обаче има различни показатели като плътност и еластичност – по-високата плътност осигурява по-бавно слягане и така добрият външен вид се запазва по-дълго.

Ако се търси здравина на корпуса, като дървен материал се използва бук. В структурата се включват и разнообразни плоскости – фазер, OSB, ПДЧ и шперплат, които са сходни като устойчивост.
Дамаските са изключително разнообразни. Кожата изисква повече грижи за предпазване от остаряване и напукване, но лесно се чисти. Дамаските от плат са удобни за поддържане, когато има възможност да се свалят и перат. Някои видове текстил са обработени срещу горимост и зацапване. Разбира се, високият клас платове по-дълго запазват външния си вид.

Килимът обикновено е в пряко взаимодействие с дивана като цвят и текстура, затова едно от двете трябва да е в по-спокойна тоналност. Предлагането на килими е толкова богато, че е трудно да се правят обобщения за преобладаващи тенденции. Акцент са текстурите, които създавата впечатление за мекота и обем. Използват се сложни нюанси, неочаквано комбинирани.

Геометричните мотиви отстъпват на заден план и се налагат шарки с етноизлъчване. Те обаче не се отнасят към определена култура или исторически период, а звучат като универсална стилизация, разбира се, интерпретирани в духа на съвременния интериор. Чипровските и персийските килими отново са актуални, разработени с нови цветове и с нова гледна точка към характерната шарка. Обикновено се използват като акцент в напълно изчистени, монохромни интериори.

Вълната е предпочитан материал, заради качеството й да не поема замърсяване и заради красивото стареене на текстила. Новите синтетични материали обаче, когато са с добро качество, също са отличен функционален и естетически избор.

от

публикувано на: 10/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: