Морската сол лекува

09/12/2014

saltШироко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традиционната медицина например препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при заболявания на черния дроб. Но защо тогава древните гърци след ядене смучели малки късчета морска сол?

Лекарите смятат, че човешкият организъм може да получи нужното количество сол само от плодовете, зеленчуците и хляба. Същевременно при хипертония препоръчват да се взима по 1 ч. л. морска салата (лашинария) след хранене. Един литър мляко съдържа 4 г натриев хлорид. Картофите съдържат почти същото количество. Смята се, че здравите бъбреци трябва да отделят по 25 г сол на денонощие.

С храната ние поглъщаме 12-15 г готварска сол на ден.

Академик Б. В. Болотов препоръчва един час след всяко хранене да поставяме върху езика 1 г сол и след няколко секунди да преглътнем слюнката. Също така съветва да посоляваме леко зеленчуците, плодовете, изварата и кравето масло — но в такъв случай не бива да добавяме олио, тъй като то предизвиква отделяне на жлъчка. Жлъчката забавя превръщането на шлаките в разтворими соли, които се изхвърлят от организма с урината и изпражненията. За извеждането на солите от тялото помагат някои билки, които действат като разтворители.

Академик Б. В. Болотов твърди, че морската вода е изключително полезна за кожата. Също така препоръчва един час преди къпане да се втрива в тялото смес от рибено масло и брашно от рибени люспи — това е ефикасен начин за премахване на дерматозата (кожните обриви). Солената свинска мас също е подходяща за тази цел.

Полезно е след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол — така кожата става гладка и еластична.

Инхалациите с натриев хлорид предпазват белите дробове от алергии.

Бъбреците и надбъбречната жлеза се нуждаят от сол за произвеждането на хормони. В миналото китайските учени са използвали солта при лечението на болни бъбреци.

Натриевият хлорид играе много важна роля в процеса на обмяна на веществата. Д. Джарвис определя калия като най-важен за изграждането на клетките, а Б. В. Болотов твърди, че солта е основният разтворител на старите непотребни клетки — те трябва своевременно да се изхвърлят от организма, за да не се задръстват каналите. Ако човек не получава нужното количество сол, се нарушава електролитният баланс.

от

публикувано на: 09/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: