Да живее македонско-турската дружба в историята!

17/11/2014

Обама и Ердоган

След като турски политици и медии от известно време твърдят, че Омир и Гьоте са турци, дойде време на великите географски открития и по-точно на историята, че мюсюлманите били открили Америка. Изявлението е на турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от редица медии в края на миналата седмица.

Географските открития на турския държавен глава са гарнирани с подобаващи инвестиционни намерения. Според разпространената информация:

„Мюсюлмански моряци са достигнали Америка още през 1178 г. Колумб споменава съществуването на джамия на хълм по кубинското крайбрежие, изтъкна Ердоган и дори посочи, че е готов да участва в строителството на джамия на мястото, посочено от генуезкия пътешественик.“

Става ясно, че на първо време Ердоган възнамерява да строи джамия в Куба. Как гледат кубинците на този въпрос, съгласни ли са или не – все още не е ясно. Затова, в кръга на майтапа, бихме посъветвали турския държавен глава да помисли и за още една джамия, за симетрия, в района на Белия дом, където тя добре би се вписала в архитектурния стил на площада.

Синдромът, според който един народ превъзхожда другите етноси, от една страна не е нещо ново. Подобна постановка откриваме в редица националистически идеологии от миналия век, та и до наши дни. Този синдром е налице и в изказванията на турски държавници не от вчера. През 1988-ма покойният вече турски президент Тургут Йозал отпечата на френски език книгата „Турция в Европа“, където пледира, че турците стоят в основата на всички световни културни достижения.

Твърдението, че Омир е турчин, води началото си от въпросното издание. Информацията се разпространява у нас от интернет страницата pomak.eu.

Другата, също толкова екзотична идея, за турския произход на Гьоте, се появи миналата година в турската преса. Но ако Омир и Гьоте са комично търсене на културна идентичност на картата на Европа, то идеята, че Америка е открита от Турция и че там трябва да се възстанови някаква джамия, която незнайно как някой бил построил, излиза от рамките на обикновената историческа манипулация и придобива политически подтекст.

Няма да се наемаме да опровергаваме твърдението на Ердоган. На всички е ясно, че ако някой открие континент, ще се опита да се възползва от него по някакъв начин, а данни за подобно нещо няма.

Засега световната преса не е вдигнала пара, но нека дадем на колегите още един шанс, както се казва. Представяте ли си, обаче, ако някой български политик беше казал, че християни са открили Америка, каква врява щеше да настане?

Американското издание „Форин Полиси“ (англ. Foreign Policy, в превод “външна политика“) обаче коментира друга проява на национализъм от страна на поддръжници на Турската националистическа партия, които упражнили насилие върху американски войници, призовавайки ги да напуснат страната. Изданието коментира и разпространената турска поговорка, че „Турчинът няма други приятели освен турците“. Подобни националистически настроения в южната ни съседка регистрира и социологическо проучване на Центъра за изследвания „Пю“ (англ. – Pew Research Center), според което 86% от турците не харесват израелтяните, 70% са против НАТО и 66% не одобряват ЕС.

от

публикувано на: 17/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: