The Chemical Wedding by Bruce Dickinson

08/11/2014

Певецът Bruce Dickinson е известен със слабостта си към литературата и това личи от текстовете на песните му, както с Iron Maiden, така и в самостоятелните му проекти.

В албума “The Chemical Wedding“ или „Химичната сватба“ например ще отбележим препратка в заглавието към едноименната книга на Christian Rosenkreutz, макар всъщност в него да открием цитати от произведенията на поета и художника William Blake. Това са най-вече поемата „And Did Those Feet In Ancient Time“ („И те вървяха в древните времена“), станала популярна като химна „Jerusalem“, и миниатюрата „The Ghost of a Flea“ („Фантомът на бълхите“), послужила за обложка на албума “The Chemical Wedding“.

Тогава, през 1998 година, британските музикални класации са доминирани от изпълненията на Robbie Williams и Simply Red, но това не променя нагласата на Bruce Dickinson, който заедно с китариста Adrian Smith събира група съмишленици за своя пети самостоятелен албум. Ето какво разказва Bruse:

„Преди да започна да пиша текстове и да правя музика за даден албум, най-напред отивам в книжарницата, разхождам се между рафтовете с книги и търся нещо ново. Така попаднах на енциклопедия за алхимията, дебела книга с множество илюстрации от разни периоди, от древни гравюри до съвременни картини като на швейцарския сюрреалист H.R. Giger. В тази книга Blake заема особено място, както с илюстрации, така и с поезия, и когато видях картината му за Urizen и Los, тя наистина ме разтърси. Точно по това време вече бях започнал да пиша песните за албума и тогава ме осени мисълта да избера темата за алхимията като включа в песните William Blake. Върнах се обратно в книжарницата, купих изданието „Selected Poems of William Blake“, започнах да го чета и ето какво се получи накрая“.

Темите в албума са посветени на взаимоотношенията на човека с Бог, алхимията, за която стана дума, и окултните учения.

Bruce Dickinson пояснява:

„Всяка песен има нещо като рамка, в която се развива. Първата песен е за страха, втората е за трагедията, третата е за съчетанието и можете да си изберете песен или тема и да я сложите в рамката. Например една от песните е за падението и има заглавието „The Trumpets of Jericho“ или „Йерихонските тръби“. В Библията за Йерихонските тръби става дума, когато евреите завладяват този град, чийто стени рухват след като зазвучават тръбите. И така, не може да има изключение от този контекст, просто няма да сработи. Уж всичко е точно, но стените не падат. И какво ви остава да правите, как ще приемете този факт? А това е само елемент от цялото учение на алхимиците. Знаем ли какво са искали да правят в действителност? Те са се опитвали да направят нещо, което е на практика е било невъзможно, прекарвали са своя живот в опити, проваляли са се всички, дори когато са били съвсем близо до успешен резултат. Как са се чувствали, как и защо са продължавали да работят в тази насока. Та ето така са построени песните в албума, а вие не е нужно да влизате в такива подробности, просто седнете, отпуснете се и се подгответе да ви халоса парен чук, защото това е наистина як heavy metal албум. Но ако искате да се поровите в детайлите, има какво да намерите между думите“.

от

публикувано на: 08/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: