Оранжево меню

25/11/2014

Предлагаме ви меню, в което е наблегнато изцяло на морковите. Те притежават много качества, които ги правят обичан зеленчук ­ пълни са с витамини, здравословна храна са, идеални са за гарнитура на различни ястия. Лесно се съчетават с други продукти и се подправят по най-различен начин. Могат да влязат като съставка както в солени ястия, така и в сладки.

КЕЙК С МОРКОВИ 2(50)

Продукти: За кейка ­ 4 яйца, 225 г захар, 30 мл. олио, 9 настъргани моркова, 300 г брашно, една лъжичка канела, една лъжичка бакпулвер, половин лъжичка сода бикарбонат, щипка сол, 150 г счукани орехи. За глазурата ­ 125 г масло, 250 г крема сирене (тип Philadelphia), 1-2 ванилии, 50 г захар.

Приготвяне: Фурната се затопля на 180 градуса. Яйцата, захарта и олиото се разбиват заедно. Прибавят се морковите, брашното, канелата, содата, бакпулверът, солта и орехите. Така приготвената смес се излива в предварително намазана с масло тавичка или в отделни формички.
Пече се около 45 минути. Изважда се от фурната и когато изстин, се намазва с дебел пласт глазура. Морковите придават фин и свеж вкус на този кейк.

 

3(23)САЛАТА С БУЛГУР И МОРКОВИ

Продукти: 200 г булгур, 400 г моркови, 2 лъжици сусамен тахан, 2 лъжици лимонов сок, 75 г филирани бадеми, сол, черен пипер.

Приготовяне: Булгурът се покрива с вода и се оставя да престои един час. Морковите се настъргват на едро ренде. Сусаменият тахан се разрежда с лимоновия сок и 2 лъжици вода. Прибавят се сол и черен пипер на вкус. Булгурът се изцежда и се обърква с морковите и соса. Сервира се поръсен с филирани бадеми. Една лесна за риготвяне лека и витаминозна салата.

 

СУПА С МОРКОВИ И КОКОСОВО МЛЯКО 4(10)

Продукти: 1,3 кг моркови, 1,5 л вода, 3 глави лук, една лъжичка кориандър на прах, 20 мл кокосово мляко, едно кубче пилешки бульон, сол, черен пипер.

Приготвяне: Морковите се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се заедно с главите лук в тенджера под налягане. Когато зеленчуците омекнат, се свалят от котлона и се прибавят подправките и кокосовото мляко. Супата се пасира. В тази супа вкусът на кокосовото мляко прибавя екзотична нотка.

от

публикувано на: 25/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: