А ние защо бием негрите?

04/11/2014

lukov

Може би… Може би защото продължаваме да ги наричаме негри. Все ни е трудно да намерим адекватно политически коректно обръщение и си им викаме негри. Не че е голям проблем за теб или за мен, но за тях е. И всеки, който малко от малко е пътувал, знае, че можеш да си навлечеш огромни проблеми, ако ползваш това обръщение, да кажем, в Западна Европа или, не дай боже, в САЩ. Защото е обида.

Ама кво ти пука? Те тук са малко. Все още е нещо екзотично да видиш чернокож на улицата. Следят ги с поглед. Обсъждат ги. Бият ги…

Защото тук, в милата ни татковина си имаме от край време скинари. Наскоро беше бит мароканец и бременната му жена-българка – по обяд, пред Народната библиотека. Въпросните „националисти“ бяха чули хвърчащата от него реплика l love you към съпругата му и после ги бяха пребили. Защото не може бяла и черен да се обичат, не и според тези впиянчени маргинали.

Българските скинари са абсолютно невежи, освен че са психопати – те се кланят на Хитлер, а защо не и на Сталин, Мао и Пол Пот взети заедно. Появиха се в началото на 90-те с основната мисия да бият пънкари и по принцип всички по-различни – скейтъри, растафарианци и други. Кой ли не е имал проблеми с тях и не е бил свидетел как тези лумпени се правят на вездесъщи и млатят кого ли не – от роми до момчета с расти.

Никой никога обаче така и не ги спря. По-скоро ги насърчаваха и им плащаха определени групировки, за да тормозят хората и да всяват страх и смут. И съответните настроения.

Този петък (31-и октомври) въпросните „родолюбци“ са пребили българка и приятеля й от Гана пред детето им на спирка на градския транспорт в софийския квартал Борово. Полицията е дошла след час, като жената вече е била със счупен зъб, а мъжът – пребит. Иначе според представител на 6-о РПУ акцията на полицията е приключила успешно, извършителите са задържани и е образувано досъдебно производство.

Сетих за филма „Източни пиеси“ на Камен Калев и сцената, в която скинари пребиват турското семейство. Разликата е, че вече не  бият хората само по тъмните улички, а направо на светло, на централно и пред всички. А полицията идва след час. Дано да не стане така по стар български обичай да се разбунят духовете едва когато има мъртви.

Иначе национализмът си расте, вее се трибагреникът, нацията е чиста и свята. Всеки си мисли, че като сложи фланелка с Левски, е извършил подвиг, равнозначен на участие в Априлското въстание.

Само че има едни дебили, които са решили и да прочистят пейзажа, като бият всеки по-различен. А нали ставаше дума за хора?

P.S. Имам роднини със смесен брак в чужбина и, честно казано, не бих ги поканила на екскурзия в България. Уви, не бих посмяла…

от

публикувано на: 04/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: