Картини от една изложба 06.07.2013

03/07/2013
The Lazarus Rose

„На 1 февруари 2010 г. ни се роди син, когото нарекохме Саша. Две седмици по-късно подарих на майка му ВЛАДА букет от рози по повод Деня на влюбените – деня на свети Валентин. Повечето рози повехнаха и умряха, но една остана, едва напъпила. ВЛАДА се грижеше за нея, подхранваше я, придумваше я да се върне към живота. Подобно на Лазар, тази роза възкръсна от мъртвите и разцъфтя един ден, и точно нея може да я видите на обложката на албума.

Ние Ви представяме цикъл от песни, създадени преди векове, но изпълнени по доста различен начин. Аз имам сефарадски корени, за които научих сравнително късно – когато се срещнах с мои роднини в щата Ню Мексико – и проследих тяхното начало в Андалусия, Испания. Там открих музика, която ме заплени със съчетанието на тембри в крос-културен стил, точно този стил, в който работя (вероятно подсъзнателно?) повече от 25 години.

В знак на почит към сефарадската диаспора подготвихме проект с отчитане на съвременните реалности, защото живеем в технологично ускорен свят, в който крос-културните заемки се реализират много по-бързо, отколкото по времето, когато тези песни са се появили. Събрахме се заедно представители на Америка, България, Испания и Индия за да съчетаем и обединим своя разнообразен опит като градивен отговор на красотата, родена много отдавна и далеч.“

Ето така CHRIS RAEL, създател и ръководител на глобалния оркестър (Globestra) CHURCH OF BETTY ни въвежда в своя най-нов проект, в който дейно участие взема и българската певица ВЛАДА ТОМОВА.

Албума „THE LAZARUS ROSE“ или „ЛАЗАРСКАТА РОЗА“ ще чуем за първи път в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 6 юли, след новините от 21.00 ч.

от

публикувано на: 03/07/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: