Стратегии и тактики за борба с махмурлука

13/11/2014

hangover1

Няма лошо без добро, установил един философ. Например лошият навик да се наливаш с водка вечер води до добрата и полезна привичка да пиеш много минерална вода сутрин.
Преди хиляди години човекът открил алкохола, а на следващия ден – … махмурлука.

Сигурно са рядкост хората, които поне веднъж да не са изпитвали пулсиращото главоболие, тюхкащи се немощно: „Защо пих толкова много снощи?” Малцина са и тези, които пият, колкото им душа иска, а нямат неприятни усещания на сутринта.

Това, което наричаме „махмурлук”, е съвкупност от неприятни физиологически усещания, които са резултат от прекомерната употреба на алкохол. Сред обичайните чувства на дискомфорт са силна жажда, умора, гадене, световъртеж, слабост в мускулите, затруднена концентрация, безпокойство, раздразнителност, чувствителност към светлина и шум, нарушен сън.

Една от причините за страдание е пониженото количество на кръвната захар. Алкохолът бързо се метаболизира и при разграждането му се образуват високоенергийни молекули, които забавят синтеза на на глюкоза в черния дроб, което води до понижаването на кръвната захар. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига й се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука.

Етанолът е диуретик, който води до обезводняване. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, като това отдалечава мозъчната кора от черепа. При този процес се задействат рецепторите за болка по повърхността на мозъка и това е една от причините за главоболието. Друга е разширяването на кръвоносните съдове.

Фактор за махмурлука са и остатъчните продукти при разграждането на етанола, които са слабо токсични. Наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите – вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (като водка) махмурлукът е по-слаб. Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука – пушачите са склонни да пушат значително повече под влиянието на алкохола.

По-голямото телесно тегло забавя усвояването на алкохола. По-уязвими са жените – при едно и също количество погълнати питиета и еднакво тегло нивото му в кръвта на дамите е по-високо от това на мъжете, защото женският организъм произвежда по-малко количество от ензима, който разгражда алкохола.

Няма начин съвсем да се избегне махмурлукът при прекаляване с алкохол, както и няма универсален лек, измислен от медицината. Какво можем да направим все пак?

oocCV2C

Как да избегнем махмурлука:

– Винаги яжте, докато пиете. Ако сте в състояние, хапнете нещо мазно, преди да си легнете, след като сте пили повечко вечерта.
– Пийте качествени алкохоли, в които има по-малко добавки и подобрители на вкуса и цвета.
– Пийте бавно, редувайте с вода или безалкохолни напитки. Количеството вода трябва да е голямо, за да избегнете дехидратацията.
– Някои учени вярват, че щастливите пиячи имат по-лек махмурлук от тези, които пият от мъка или лоши чувства.
– Движението (танците) по време на приемане на алкохол спомагат за по-доброто му усвояване от организма.

Лечение:

– Пийте много вода, за да възстановите загубата на течности.
– За да компенсирате загубата на магнезий и калий, опитайте с бананов млечен шейк, подсладен с мед, който ще повиши кръвната захар.
– Не пийте кафе – то има дехидратиращо действие.
– Зелето има страхотен очистващ ефект, яжте го сурово или, ако имате под ръка – традиционната зелева чорба.
– Доматеният сок също възстановява загубените елементи.
– Прясно изцедени натурални сокове, богати на витамин С.
– Чай от женшен.
– Кока кола, заради захарта и слабото съдържание на кофеин.
– Народната медицина и практика препоръчват закуска с шкембе чорба с повечко оцет и една бира (но само една!). Може да го замените с всякаква супа.
– „Клин клин избива“ – тази фраза съществува в много култури, но не е съвсем удачна при лечението на махмурлука. Повторната консумация на алкохол, преди тялото да се е изчистило от първоначалните количества, временно облекчава симптомите, но за сметка на това последващото възстановяване на организма е по-тежко.

от

публикувано на: 13/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: