Портрети на мъжете-скъперници

12/11/2014

money

„Не съм скръндза, просто съм предпазлив“, оправдава се мъжът скъперник. Всеки пестеливец смята тази си черта за достойнство и не го скрива. Но това негово „положително качество“ предизвиква у вас само негативни емоции. За скъперника парите са символ, заветна цел, която не му дава покой. Стиснатите мъже си приличат по едно – всяка раздяла с финикийските знаци за тях е мъчителна. Причините обаче са различни.

СКЪПЕРНИКЪТ АНАЛИЗАТОР

Парите – ред

Причини за поведение: Страхът пред непредсказуемостта на живота. Скъперникът от този тип се опитва да издигне стабилна преграда между себе и хаоса на живота с точно разпределение на доходите, анализ на разходите, планиране на нови покупки, изплащане на заеми. Той е добър аналитик и в неговата ценностна система не се вписва внезапното ви желание да си купите нови сандали, особено ако навън е зима. Не се опитвайте да го убеждавате с помощта на сълзи или заплахи. В отговор ще ви по¬каже нещо като интегрално уравнение, което изразява съотношението между неговите доходи и разходи.

Характерни особености: Събира и пази всички сметки и квитанции. Води си дневник на доходите и разходи­те. Дава ви пари в точно определен ден. Подарява ви обикновено това, за което дълго сте го молили.

Съвет: Бъдете винаги подготвена – съставяйте пред­варително списък на необходимите ви вещи. Колкото по-схематичен е той, толкова по-големи шансове има­те желанията ви да бъдат изпълнени. Включете в него всякакви дреболии, но никакви внезапни разходи – аутичният скъперник обича да прогнозира бъдещето. Не оби­ча да се пазари. Ако вие също работите, съветвайте се от време на време с него как да планирате разходите си – това е ка­то балсам за душата му.

СКЪПЕРНИКЪТ ПАРАНОИК

Парите – защита

Причини за поведение: страх от бъдещето. Възможно е в детството си да е преживял сериозен психически проблем и сега да се опитва да си създаде надеждна защита в паричен еквивалент. Дори и да е много богат, няма да престане да пести от дреболии.

Характерни особености: Голям почитател на всички възможни разпродажби и намаления. Предпочита да се вози без билет в обществения транспорт. Много се радва, ако не бъде заловен от контрольор, и изпада в депресия, ако трябва да плати глоба. Устройва скандали за ненужни според него разходи. Пазари се дълго и упорито, като изпитва истинска хазартна страст. Подарява евтини и практични подаръци – най-вече вещи, необходими за домакинството.

Съвет: Ако и вие работите, заделяйте си личен фонд и не уведомявайте мъжа си за него. Не му позволявайте да участва в харченето на вашите пари. Представяйте новите си придобивки като подаръци от приятелката или от родителите ви.

ВЛАСТНИЯТ СКЪПЕРНИК 

Парите – власт, увереност в себе си

Причини за поведение: Наполеонов комплекс. Хората от този тип са неуверени в себе си, но обичат властта. Те смятат, че с пари може да се купи всичко: и власт, и уважение, и любов.

Характерни особености: Обичат да разглеждат скъпи бутици, постоянно говорят за престижни марки, интересуват се от живота на звездите. Но пазаруват от хипермаркети. Обещават брилянти и почивка на Малдивите, но не можеш да измъкнеш пари от тях дори и за чифт чорапи. Създават илюзия за луксозен живот, а икономисват от всичко. Подаряват красиви, но ненужни вещи.

Съвет: Искате ли да постигнете нещо, целете се в слабото му място. Вашите печеливши аргументи са: така живеят богатите. Акцентирайте и върху това колко е престижно човек да има добре облечена жена, която видимо полага грижи за себе си.

от

публикувано на: 12/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: