Солистите на ОНМ в Първо студио на БНР

22/10/2014

„Солистите“ – това е мотото за първия за новия сезон концерт на Оркестъра за народна музика на БНР. А ето и кои са солистите (и по-точно гостите) – Дарина Славчева, Гергана Дачинова и Христо Косашки, но всъщност солисти са всички музиканти в оркестъра – всеки от тях по уникален начин съчетал природния си талант с отличното музикално образование. И все пак – „баш солистите“ в този концерт са Димитър Лавчев, Петьо Костадинов, Ангел Димитров, Любомир Владимиров, Николай Петров.

А диригентът си е същият – Димитър Христов, който продължава да води състава, създавайки интересни програми, една нова динамика и все по-близък контакт с публиката. „Новият сезон ще е зареден с още повече енергия, проектите ни са все по-интригуващи, а гост-изпълнителите – все по-разнообразни“ – това разказа той.

А очакванията са големи – след много силния изминал сезон, изпълнен с турнета, солисти от ранга на Янка Рупкина и Ева Квартет, и многобройна публика навсякъде, където се появеше Оркестъра за народна музика – във Видин, Пазарджик, Шумен, Благоевград или София, на открити сцени или пък в Първо студио на БНР.

И на финала – още за гостите на концерта:

Дарина Славчева е тракийска народна певица.Възпитаник на училището в Котел, след това завършва Музикалната академия в Пловдив, солист на фолклорен ансамбъл “Тракия“.

Гергана Дачинова започва да пее в детския фолклорен ансамбъл в Пазарджик. Ученическите й години са в Широка Лъка. Солистка е на ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик.
Христо Косашки учи народно пеене в Тетевен, а след това – музикална педагогика в Благоевградския университет. Бил е солист на Държавен ансамбъл ‘Пирин’. Има редица награди от конкурси като Македония фолк (вкл. Голямата награда през 2007) и Пирин Фолк.В момента подготвя третия си самостоятелен албум.

от

публикувано на: 22/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: