БНР подкрепя протеста на БНТ и АБРО срещу опитите за натиск върху медиите

28/06/2013

Снимка: БНТ

В съвместна декларация Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и Българската национална телевизия заявяват категорично, че не приемат политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната независимост.

Поводът са вчерашните обвинения от председателя на парламента Михаил Миков и от партия „Атака“ към медиите за начина на отразяване на протестите срещу правителството.

В едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите, пише още в декларацията на АБРО и БНТ.

Българското национално радио като обществена медия се солидаризира с протеста на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и Българската национална телевизия срещу опитите за натиск върху медиите.

Като опит за сплашване и цензура тълкуват в отделна позиция обръщението на Михаил Миков 70 журналисти.

Нямаме нужда от „напомняне“ от представители на държавната власт как да вършим своята работа, пише във втората декларация.

Председателят на Народното събрание не може да дава съвети на медиите и неправителствените организации, защото са независими и обратното би ликвидирало свободата на обществото. Това становище изразиха в отворено писмо директорът на правната програма на Българския хелзинкски комитет адвокат Маргарита Илиева и председателят на организацията Красимир Кънев. Правозащитниците заявяват, че журналистите и неправителствените организации са независими и не могат да получават съвети от властта.

от

публикувано на: 28/06/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: