Ден на българските успители

31/10/2014

buditel

Грешката е вярна. На 1 ноември празнуват народните успители. Не е толкова важно какво празнуваме.

Празнуват министри и заместник-министри, директори и инспектори, чиновници и черноризци. И повече от 100 000 учители. Четат се речи, изнасят се театрални и нетеатрални сценки, показват се „съвременни будители“ по телевизията. Правят се банкети, раздават се грамоти, четат се литургии и панахиди. Уж да се събуди народът.

Моето дете също го пробудиха за празника. Трябваше да назубри стихче за народните будители, от което нищо не разбра. То ще го повтори като папагал на празненството, строените родители ще ръкопляскат, учителите ще го похвалят и всички ще си тръгнат убедени, че на този ден народът се събужда.

На родителската среща нас, родителите, държавните учители-будители ни поучиха също: 1. Децата ни не учат; 2. Децата ще бъдат оценени; 3. Да не се бъркаме на децата и на техните учители.

Това е погрешно. Ако искаме едно дете да учи, трябва да му създадем условия: средата да развива интереса му и самото то да може да изследва, а не да му се спускат знанията наготово.

Съвременното българско училище възприема умовете на децата като празнини, които трябва да бъдат запълнени и това дава неминуем ефект върху светоусещането на хората. Все едно държавното училище учи децата ни на нещо извънредно, което няма нищо общо със семейството и живота, като че там едва ли не се спуска знанието свише.

Ходим на работа, работим, а държавата се грижи за нашите деца – нейните утрешни данъкоплатци. Учителите правят каквото могат и каквото им кажат: за тая заплата – толкова будност. Рецитал пред родителите на 1 ноември.

Сънят е в мозъците. Представата, че променяш нещо, като протестираш, като направиш Фейбук група или приказваш критично, или споделяш чужди критични мисли, това е сън, илюзия. Ако искаш да водиш някого за носа, най-хитро е да го убедиш, че е буден, че той води парада.

„Народните будители“ удобно са оставени в епохата на Възраждането. Бунтуването се представя за бунт срещу турците, а не срещу властта – несправедлива, некомпетентна и крадлива.

Фактът, че отново ще ни управляват с одобрението на половината от половината гласоподаватели е показателен… Но за да се случат промени на управленско ниво, ние трябва да сме не само буден, но и идейно ангажиран народ, какъвто едва ли някой си прави илюзии, че сме.

Честит празник, скъпи сънародници и докато спите, сънувайте поне красиви сънища.

от

публикувано на: 31/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: