Ирландски танци с мисия

31/10/2014

Тази неделя (2 ноември) на сцената в Студио 5 ще се срещнат акустични изпълнения, ирландска музика и танци, и автентичен български фолклор, за да помогнат на едно болно момче да оцелее. Това е 35-годишният Николай Христов от Кърджали, който страда от хронична бъбречна недостатъчност.

В момента Ники е в Испания и чака да му бъде направена бъбречна трансплантация. За съжаление, не е ясно точно колко дълго ще му се наложи да чака. След като влезе в списъците за трансплантация, ще му бъде насрочена операция, но всичко това отнема време. Средствата, които се събират, са му необходими за да живее в Испания докато му бъде направена трансплантацията.

Да нямаш енергия за нищо… и най-простите неща да те изморяват. Да трябва да ходиш в болницата по 3 пъти седмично, всеки път закачен в продължение на 4 часа към машина, която да пречисти кръвта ти. Но най-лошото е, че нещата които преди са му харесвали – музика, изкуство, природа, сега не ги усеща. Според Николай бъбреците са свързани с красотата и любовта, и заболяването го е направило апатичен и безчувствен към красивите неща.

Ники ми разказа, че за миналата година  в България са направени 24 трансплантации, чакат 1100 човека, а на година умират 200. Шансът да му бъде направена трансплантация тук е нищожен.

През април тази година Ники заминава за Испания, решен да промени тази  ситуация. Сега той ходи на диализа в болница в Мадрид, учи испански и чака да влезе в списъците за трансплантации там. В Испания се правят по 5000 трансплантации на година (номер едно в света по трансплантации). Една съвсем друга реалност, в която хората с бъбречни проблеми получават съвсем нормален живот. Но междувременно трябва да се справя финансово…

Концертът се казва „Приятел в нужда се познава!”, а приятелите на Ники, които ще танцуват и пеят, допълват, че да помогнеш  на приятел е най-естественото нещо.

Росен Идеалов – син и Ситара Бакирова от „Fly into dance“ танцуват с благородна кауза – да дадат живот на Ники. Подкрепете ги.

от

публикувано на: 31/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: