Откриват колона на Княз Борис I в Албания

24/10/2014

ALBANIA I MAKEDONIA 2014 233

По инициатива на Пловдивския граждански клуб и културен център „Тракарт“ копие на единствения писмен документ от покръстването на българите ще бъде поставено в базиликата на град Балш, разказа за Бинар Лука Станчев, председател на клуба. Именно там според някои историци е бил покръстен цар Борис I.

Паметникът е двуметрова мраморна колона с капител. На цилиндричната част е издълбан оригиналният надпис на гръцки, който гласи: „Покръсти се княза на България Борис, наречен Михаил, заедно с от Бога дадения му народ в лято 864-о“. На плоската част отзад е изписан същият текст на албански, български и английски.

Историята

Председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев (отляво) и собственикът на "Тракарт" Жорж Трак са главните виновници репликата на колоната на княз Борис I да бъде поставена в базиликата в Балш, Албания.
Председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев (отляво) и собственикът на „Тракарт“ Жорж Трак са главните виновници репликата на колоната на княз Борис I да бъде поставена в базиликата в Балш, Албания.

Историята на паметника ни разказа председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев. Истинската колона е открита от австрийците по време на Балканските войни и е предадена на албанците. Те я поставят в базиликата в Балш. За този град учените смятат, че е бил един от големите центрове на Първото царство. Тогава е носел името Главиница или Главница. Има версия, че надписът е поставен от Свети Климент, след като княз Борис му дарява Главиница.

Храмът в Балш, където се пази колоната, обаче е разрушен по време на управлението на Енвер Ходжа след 1941 година и тя изчезва.

Лука Станчев се заема да издири старината и за негово голямо учудване открива следи от нея сред руините на базиликата – голяма плоча, на която на албански е написан дословно текстът от българската колона. Заедно със съмишлениците си от Пловдивския граждански клуб той решава да я възстановят, като използват снимки на археолога Йордан Иванов, публикувани в книгата „Български старини в Македония“. Искат да я поставят обратно в руините на базиликата, която е туристически обект.

За да се осъществи това родолюбиво начинание, е било необходимо да се получи разрешение от архиепископията в Тирана и кмета на Балш, Илир Чела. Станчев отбелязва, че са получили съдействие от българския патриарх Неофит и от българския почетен консул в Албания – Селим Хохадж.

Освен това с решение на общинския съвет на града улицата, на която се намира базиликата, е кръстена „Княз Борис“ или „Princi Boris“ на албански.

Как да стигнем до Балш?

Улицата в Балш, на която се намира базиликата с българската колона е наречена "Княз Борис".
Улицата в Балш, на която се намира базиликата с българската колона, е наречена „Княз Борис“.

От 15 октомври колоната се намира в руините на базиликата в Балш, а официалното ѝ откриване ще се проведе на 31 октомври. Датата е избрана, защото на 1 ноември (Архангелова задушница) ще има честване на българското военно гробище в село Цапари до Битоля в Македония. Там са погребани героите от битката при Червената стена, или както я наричат – македонската Шипка. Министерството на отбраната отбелязва 100 години от началото на Първата световна война.

Целта на организаторите е да отидат повече български групи, като двете събития могат да се комбинират.

„Най-удобно е да се преспи предната вечер в Тирана, защото Балш е малко градче и няма много хотели. Намира се на стотина километра от Тирана, откъдето има чудесна магистрала“, обяснява Станчев. Предупреждава желаещите да не разчитат на автобуси, а да се организират с автомобили.

А след откриването на колоната в Балш могат да се насочат към Охрид или Битоля, където да нощуват, и в 11:00 часа на 1 ноември да бъдат на панахидата в Цапари, което се намира на 8 км от Битоля.

За Пловдивския граждански клуб

Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул е единственият храм в цяла Турция с позлатено кубе.
Българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул е единственият храм в цяла Турция с позлатено кубе.

Организацията, чийто председател е Лука Станчев, се занимава с поддържане на родовото име и националната памет вече повече от 20 години. „Една от нашите позиции е, че България граничи със себе си и около нея има много българска историческа памет. И тази памет се унищожава и краде“, обяснява той. Начинанията си осъществяват чрез дарения. А инициативата за прибирането на костите на цар Самуил е негова.

Дело на клуба е позлатяването на купола на желязната църква в Истанбул „Свети Стефан“, реставрацията на целия иконостас от над 40 икони. В момента възстановяват и метоха срещу храма. Той ще се превърне в български културен център и ретро музей. На българското военно гробище в Цапари пък са поставили 100 кръста, бетонна и метална ограда със съдействието на Министерството на отбраната и на министър Ангел Найденов.

от

публикувано на: 24/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: