Картини от една изложба 22.06.2013

17/06/2013
Mishima

През 1983 г. композиторът PHILIP GLASS е поканен от режисьора PAUL SCHRADER да напише музиката към филма „MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS“ или „МИШИМА – ЕДИН ЖИВОТ В ЧЕТИРИ ЧАСТИ“.

PAUL SCHRADER е бил сценарист на филмите „Taxi Driver“ („Шофьор на такси“) и „Raged Bull“(„Разяреният бик“), режисирал е „American Gigolo“ („Американски жиголо“) и тримата заедно със FRANCIS FORD COPPOLA и GEORGE LUCAS като изпълнителни продуценти замислят проект, посветен на живота на една от емблематичните фигури в японската литература на 20-ти век – писателят YUKIO MISHIMA.

Филмът има мозаечен характер и освен биографичните моменти, в него са включени драматизации на откъси от 3 произведения на MISHIMA: „Златният храм“, „Къщата на Киоко“ и „Побягналите коне“, а четвъртата част е посветена на последния ден от живота на MISHIMA.

Писателят YUKIO MISHIMA, чието истинско име е Kimitake Hiraoka, оставя усещането, че гледа на своя живот като на произведение на изкуството и подобно на Ernest Hemingway успява да накара и другите да го възприемат по този начин. Той е не само автор на ключови романи и пиеси, но намира поводи да бъде постоянно в центъра на общественото внимание: създавайки своя лична армия и обявявайки се за връщане към средновековните японски ценности, той се представя за самурай и умира по предварително набелязан план.

YUKIO MISHIMA е роден през 1925 г. в Токио и след като не е бил приет в японската армия по време на Втората световна война поради негодност, работи в самолетостроителен завод. Завършва право в Токийския университет и през 1949 г. издава първата си книга „Изповед на маската“, която се радва на завиден успех и дава възможност на своя автор да си изкарва прехраната по този начин.

Неговата бляскава кариера на писател е белязана от борбата му срещу японската имитация на западни ценности. Той влага много усилия за развиване на древнояпонските бойни изкуства карате и кендо, на чиято основа сформира 80-членен отряд от студенти с идеята да съхранят японския боен дух и да запазят живота на императора в случай на атака от леви или комунистически сили.

На 25 ноември 1970 г., след като оставя на издателите последните части от епоса „Морето на изобилието“, MISHIMA заедно с четирима свои войници окупира щаба на военния гарнизон в Ichigaya, близо до центъра на Токио. Взема за заложник намиращия се там генерал Kanetoshi Mashita, получава правото да говори и отправя 10-минутна реч пред 1000 строени войници от балкона на сградата с призив да отхвърлят следвоенната конституция на Япония. Тя обаче е посрещната с неодобрение от тях, след което MISHIMA се самоубива чрез „сепуко“ с меча си, а главата му е отсечена от негов последовател.

Албума „MISHIMA“ на PHILIP GLASS, записан с участието на THE KRONOS QUARTET с диригент MICHAEL RIESMAN, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 22 юни, след новините от 21.00 ч.

Mishima
Philip Glass

от

публикувано на: 17/06/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: