Картини от една изложба 15.06.2013

17/06/2013
Apocalypse

Китаристът JOHN McLAUGHLIN, диригентът MICHAEL TILSON THOMAS и продуцентът GEORGE MARTIN замислят първия по рода си опит за съчетание на джаз-рок формация и симфоничен оркестър, вдъхновени от бенгалския гуру SRI CHINMOY.

Ето какво разказва JOHN McLAUGHLIN в интервю за списанието „Down Beat“ по повод издаването на „APOCALYPSE“:

„Инициатор за съвместната ни работа бе MICHAEL TILSON THOMAS, който тогава бе втори диригент на Бостънския симфоничен оркестър. Първата формация на MAHAVISHNU ORCHESTRA беше вече в миналото, а аз от дълги години носех идеята за разчупване на формата чрез сътрудничество с класически музиканти и търсех нейната реализация.“

След среща на двамата в звукозаписната фирма COLUMBIA през 1973 г., последва неочаквано отпадане на титулярния диригент на Бостънския симфоничен оркестър – Isaac Stern, и MICHAEL TILSON THOMAS предлага на McLAUGHLIN да направят нещо заедно. Първата им съвместна пиеса е „HYMN TO HIM“ (тя фигурира като последна в албума „APOCALYPSE“) и след като експериментът е посрещнат с ентусиазъм, двамата заминават за Лондон.

Там се срещат с GEORGE MARTIN, продуцирал почти всичко, записано от the Beatles и успяват да го увлекат със своята идея. Той става продуцент на албума и след години заявява, че този проект е сред онези, с които се чувства особено горд. За звукозаписа са привлечени същите специалисти, работили върху албума на the Beatles „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ („Оркестърът на сержант Пепър от клуба на самотните сърца“). Трябва да се отбележи също така и заслугата на MICHAEL GIBBS за оркестрацията.

Друга важна фигура, която присъства сред създателите на албума „АПОКАЛИПСИС“, е SRI CHINMOY, поет и музикант, гостувал преди време и у нас. На корицата на албума е отпечатана едноименната поема на SRI CHINMOY и следните думи са взети за мото:

„В радостен порив аз губя ненужното и се извисявам“.

Албума „APOCALYPSE“ („АПОКАЛИПСИС“) на MAHAVISHNU ORCHESTRA (с JOHN McLAUGHLIN на китари, цигуларя JEAN-LUC PONTY, певицата и пианистка GAYLE MORAN, RALPHE ARMSTRONG на контрабас и бас китара, NARADA MICHAEL WALDEN на барабаните и струнна секция) и THE LONDON SYMPHONY ORCHESTRA (с диригент и пианист MICHAEL TILSON THOMAS и концертмайстор HUGH BEAU) ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 15 юни, след новините от 21.00 ч.

Apocalypse
Mahavishnu Orchestra

от

публикувано на: 17/06/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: