Червено море – раят за гмуркачите

22/10/2014

egypt

Когато говорим за гмуркане, водите край Египет заемат, ако не първо, то поне едно от призовите места на планетата. Никоя друга дестинация в радиус от 2 часа полет от България не предлага толкова великолепно изживяване под водата, както Египет и неговата червеноморска ривиера, известна със своите уникални рифове, разнообразни флора и фауна и впечатляваща чистота на водата, гарантираща видимост, която често превишава 45 метра. Температурата й пък достига фантастичните 30 C между месеците юни и октомври, когато е и най-активният период за подводни приключения тук. Но с подходящ неопрен и 22 C през февруари не са пречка за истинския дайвър.
Жак-Ив Кусто нарича Червено море Коридор на чудесата, а за океанолозите то е едно от 7-те чудеса на подводния свят.

Над 1200 вида риби и 500 вида корали и мекотели 

населяват тукашните води, като повече от 10% от тях не се срещат никъде другаде на Земята.

egypt-5

Гигантски костенурки, страховити змиорки, морски скорпиони, най-различни видове акули, делфини, скатове, октоподи, баракуди, риби-клоуни, риби-крокодили или риби наполеон са само част от екзотичните обитатели на морето. Подводният релеф също е изключително разнообразен, редуващ плоски плата, живописни каньони, отвесни скали, пещери и коралови градини, а морското дъно е осеяно с останки от потънали преди стотици години кораби.

egypt-4

Условията да опознаете тези несметни съкровища са повече от отлични, както за начинаещи, така и за професионални гмуркачи. Бреговата ивица е изцяло обхваната от красиви, пълни с живот коралови рифове, които в много случаи са само на метри от обикновено частния пясъчен плаж на ризортите, а най-известните места за гмуркане се намират недалеч от оживените крайбрежни курорти. Например само в района на Хургада местата за дайвинг са повече от 40,

а водолазните центрове – повече от 100.

Единственият недостатък на Хургада е, че курортът често е пренаселен, а около всяка подводна забележителност се струпват 20-ина лодки с по 10-ина желаещи да я разгледат. Всичко това води, разбира се, и до негативни последици за подводната флора и фауна.

egypt-1

Доста по-спокойно над водата и същевременно не по-малко интересно под нея е на юг от Хургада, където се намират новите луксозни курорти като Сал Хашиш, Макади Бей или Сома Бей. Още по на юг пък са Ел Кусейр и Марса Алам, популярни с многобройните си и непокътнати места за гмуркане, както по крайбрежието, така и в открито море. Истинско Елдорадо за дайвърите са и курортите по южното крайбрежие на Синайския полуостров като Шарм ел Шейх и Дехаб.

egypt-8

Причина за това са уникалните места за гмуркане в националния морски парк „Рас Мухаммад“ южно от Шарм ел Шейх, многобройните потънали кораби в Тиранския проток и впечатляващите рифови формации пред бреговете на Дехаб. Освен всичко това Червено море предлага и първокласни корабни дайвинг-сафарита, водещи до множество интересни подводни забележителности, които не могат да се достигнат при престой на сушата.

от

публикувано на: 22/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: