39 градуса по Целзий

09/11/2014

mHZbgHc

Има ли някой, който да не знае какво е това повишената температура? Едва ли. Обикновено приемаме, че тя е признак за простуда или грип. Но това не е цялата истина.

Телесната температура се повишава под въздействието на веществата пирогени. Те се произвеждат както от собствените ни имунни клетки, така и от различни болестотворни микроорганизми. Точната роля на хипертермията (повишаването на телесната температура) в борбата с инфекциите засега не е напълно изяснена. Смята се, че повишаването на температурата активизира защитните реакции на организма.

Но този ефект има и дефект – ако термометърът показва 38-39 градуса по Целзий, то потребността на органите и тъканите от кислород и хранителни вещества рязко се увеличава. Следователно повишава се и натоварването на сърцето и белите дробове.

Правило: Приемането на лекарства за сваляне на температурата е необходимо, ако тя надвиши 38 градуса.
Изключение: Всеки организъм е различен. Някои трудно понасят покачването на температурата, и то не само заветните 38 градуса, а и по-ниски стойности. Когато температурата е придружена със задъхване или сърцебиене, препоръчително е да започне прием на лекарства за понижаването й независимо от стойностите на термометъра.

Причини за танца на термометъра 

Чести

Ако повишаването на температурата е придружено с хрема, болки в гърлото, кашлица, ясно е, че става въпрос за остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ). През следващите няколко дни ще се наложи да си лежите на топло и да се лекувате. Пийте повече течности.

И докато ОРВИ е най-честата причина за треска в северните ширини, в южните страни палмата на първенството държат чревните инфекции. При тях повишената температура възниква на фона на типични стомашно-чревни разстройства, с гадене, повръщане, диария и подут стомах.

Редки

Температура може да се вдигне при предозиране или непоносимост към някои лекарства от групата на анестетиците, психостимулаторите, антидепресантите, салицилатите и други, както и при натравяне с токсични вещества (кокадинитрокрезол, динитрофенол и др.), въздействащи на хипоталамуса – дял от главния мозък, където се намира центърът на температурната регулация. Такова състояние се нарича злокачествена хипертермия. Понякога тя може да е причинена от вродени или придобити заболявания на хипоталамуса.

Банални

Случва се през лятото да прекарате няколко часа на припек или през зимата да прекалите с престоя във ваната, сауната, парната баня. И след това внезапно да ви нападнат главоболие, болезнени тръпки по тялото, а термометърът да показва 37 и няколко десети.

Тогава треската свидетелства за прегряване. Най-добре е веднага да вземете прохладен душ и да полежите в добре проветрено помещение. Ако температурата не спадне до вечерта или продължи да се покачва и надвиши 38 градуса, възможно е да става въпрос за топлинен удар. В този случай е необходима лекарска помощ.

Необичайни

Има и такъв термин – „психогенна температура”. В такива случаи трескавият танц на термометъра може да се дължи на силни емоционални вълнения или страх. Този феномен най-често се проявява при деца с възбудима нервна система след току-що преболедувана инфекция.

Опасни

Когато след преохлаждане или прекарано вирусно заболяване се появят задъхване, повишена температура, а нощем ставате вир вода мокри от пот, бързо на преглед! Възможно е да ви гази пневмония.
Ако заедно с високата температура ви прорязва остра болка в корема, веднага звънете на Бърза помощ. Тук са възможни минимум три опасни диагнози: остър апандисит, холецистит, панкреатит. И само спешна операция ще ви избави от плачевни последствия.

Екзотични

Особено внимание трябва да се обръща на треска, възникнала по време на или след посещение в екзотична държава. Тя може да е първият сигнал за заразяване с екзотична инфекция – тиф, енцефалит, хеморагична треска. А най-честата причина е маларията – тежка, но напълно лечима болест. Стига навреме да се обърнете към специалист инфекционист.

Тревожна треска 

Продължителна

Има случаи, при които поддържането на невисока температура в границите между 37-38 градуса трае седмици и дори месеци. Такова състояние изисква пълно изследване и диагностика.

С инфекциозна природа

Причина за продължително поддържане на температура може да бъде и хронична вирусна, бактериална, паразитна или гъбична инфекция – инфекциозна мононуклеоза, токсоплазмоза, сифилис, туберкулоза и др. Когато продължителната треска е съпроводена с увеличение на лимфните възли, рязка загуба на тегло, неустойчива дефекация, това може да е признак на опасни заболявания като СПИН или рак. Затова препоръчително е всеки с продължително висока температура да си направи тест за СПИН и преглед при онколог.

С неинфекциозна природа

Продължителната висока температура може да съпровожда и някои автоимунни заболявания – например ревматоиден артрит.

Освен това много често зад този тревожен симптом се крият проблеми с ендокринната система. Обикновено виновна се оказва щитовидната жлеза и по-точно свръхпроизводството й на хормони. Това състояние се нарича тиреотоксикоза и освен с повишена температура се характеризира с видимо отслабване, тахикардия, екстрасистоли (прескачане на сърцето) раздразнителност. Специалистът, който помага за успешно справяне с това заболяване, е ендокринологът.

P.S.: Това са само част от най-разпространените причини за хипертермия. Но списъкът може да бъде продължен. Така че когато не се чувствате добре, използвайте термометъра– възможно е той да ви помогне навреме да откриете здравословен проблем и да вземете мерки.

от

публикувано на: 09/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: