Римските доктори се запасявали с него по време на военни походи. Използвали го и за горещи вани при настинки. Японците от древни времена правят с него компреси при болки в ставите и мускулите. Питагор, гръцкият философ и математик, упорито го препоръчвал при разстроен стомах. Крал Хенри VIII пък бил убеден, че предпазва от чума.
Е, Хенри VIII може и малко да се е поувлякъл. Но съвременната медицина упорито се е захванала със задачата да установи на какво се дължат многобройните лечебни качества на корена на растението Zinzibеr officinale, или както се нарича у нас, джинджифил. Различни изследвания, правени в Япония, Европа и САЩ, доказат, че благодарение на сложна комбинация от над 400 съставки, джинджифилът притежава изключително висока биологична активност, т. е. въздейства по-силно на организма при консумация. Доказано подпомага храносмилането и предпазва стомаха от образуване на язви. Това е и едно от малкото растения в природата, което има силата да влияе благоприятно на вестибуларния апарат. Помага при артрит, както и при мигрена.
Вестибуларен апарат
На всеки, на когото му е прилошавало в кола, самолет или кораб знае колко досаден може да бъде този проблем. Следващия път обаче може би е по-добре вместо към аптеката за хапчета да се насочите към супермаркета. И да си купите джинджифил. Така поне съветва д-р Даниел Моури, който е правил редица изследвания на тази тема. За да сравни ефекта от лекарственото средство dimenhydrinate с действието на азиатския корен, той приложил следния експеримент: група от 36 доброволци с проблеми на вестибуларния апарат се съгласили да седнат на въртящ се стол. Преди това обаче половината приели лекарството, а другата половина – джинджифил. Първите издържали 4 минути, докато вторите от, „джинджифилената” група, устояли цели 6.
Артрит
Според д-р Андрю Уейл, един от най-уважаваните изследователи в авангардната медицина в САЩ, джинджифилът има силно противовъзпалително действие. В своята книга „8 седмици до оптималното здраве” той споделя поредица от случаи, в които негови пациенти, страдащи от артрит и ревматизъм, са постигнали значително подобрение и дори пълно изцеление, при следването на определен хранителен режим, дихателни и физически упражнения и включването на джинджифил на тяхната трапеза.
Къде да го намерим и как да го консумираме?
Родината на джинджифила е Югоизточна Азия, затова той присъства като основна подправка в китайската и японската кухня. Използва се основно в рибните ястия, както и при приготвянето на супи. Благодарение на лечебните си качества обаче той бързо се възприема в западната кухня. Сухият джинджифил е кръстник на символа на американската Коледа – джинджифилените сладки и известните джинджифилени човечета, gingerbread boys, които красят трапезите на милиони семейства в Европа и САЩ. Днес от този странен корен се правят бира, вино, особено популярната студена освежителна напитка ginger ale и дори бонбони.
Повечето от споменатите продукти за съжаление не само че липсват в магазините, но и са малко познати в България. Добрата новина е, че в някои вериги супермаркети и пазари вече можете да намерите пресен корен от джинджифил. Знам, че той изглежда не просто странно, ами направо непривлекателно. Аз самата, преди да се запозная с качествата на чудатото растение, го подминавах и се чудех кой и за какво си го купува.
Ето как трябва да изглежда коренът на джинджифила: твърд, с гладка и лъскава кожа, да не е намачкан и с наранена повърхност. Трябва да се съхранява в хладилник, увит в домакинска хартия или фолио.
Добре, а сега какво да правите с този картофоподобен грозник, който на всичкото отгоре има толкова много израстъци, че трудно се бели? Ето няколко чудесни начина да поканите на трапезата си вкъщи г-н Ginger:
Чай от пресен джинджифил:
В тази рецепта коренът от джинджифил се обелва и настъргва на едро
За една чаша чай:
½ чаена лъжичка настърган джинджифил
½ чаена лъжичка мед
Сложете джинджифила в съд с около 250 мл кипяща вода, похлупете и оставете за 10-15 минути. Прецедете и подсладете с меда. Можете да го консумирате горещ или охладен, с лед.
Напитката е особено подходяща при разстроен стомах или болки в мускулите и ставите.
Ето и една интересна рецепта, в която има и друго предизвикателство – сладките картофи.
Пюре от сладки картофи с пресен джинджифил
Продукти:
6 с.л. масло
6 скилидки чесън
2 с.л. обелен и ситно нарязан джинджифил
300 г сметана
4 сладки картофа, обелени и нарязани на кубчета
сол и черен пипер на вкус
Затоплете тиган на котлона. Намажете с една лъжица масло. Изсипете чесъна и джинджифила, задушете ги за 3-4 минути. Добавете сметаната и намалете силата на огъня наполовина. Оставете на котлона още 10 минути.
Междувременно обелете сладките картофи, поставете ги в тенджера с вода, която да ги покрива напълно, и ги сварете (обикновено стават готови за около 25-30 минути). Сложете сварените картофи и сметановата смес в кухненски робот (или подходящ съд) и пасирайте. Добавете маслото и подправките и пасирайте отново. Готовото пюре се консумира, докато е прясно. Много подходящо за зимния сезон.
Пресен джинджифил с риба
Пресният джинджифил е прекрасно средство да отървете рибното ястие от „морската” миризма. Аз лично, откакто се запознах с темата за ароматния корен, мога да ви предложа следния лесен начин за приготвяне на рибата: Вземете прясно рибно филе, бяла риба, треска или друг вид по-лека риба, полейте със соев сос и съвсем малко мазнина (аз лично ползвам гроздово олио). Добавете няколко цели моркова, глава лук, нарязана на едро и обеления пресен корен, нарязан на съвсем тънки парченца. Запечете около 45 минути в тава, покрита с фолио. Първоначално ароматът на ястието ще ви се струва малко силен, но пък е изключително вкусно, а както разбрахме – и полезно.
Ginger Ale и бонбони
За 4 чаши:
2 големи корена от джинджифил, обелени и нарязани на кубчета
450 мл вода
800 г захар
1 лимон, нарязан на 4
1 литър сода, изстудена
4 стръка мента (по желание)
За сиропа: Половината от захарта изсипете в съд заедно с водата и поставете парченцата джинджифил. Сложете сместа да ври на слаб огън, докато се сиропира – около 40-45 минути. Прецедете сиропа и отделете парченцата джинджифил. Сиропът е достатъчен за 4 чаши.
Изсипете във всяка чаша равни части от содата, а след това по 2 с.л. от сиропа и разбъркайте. Изстискайте ¼ лимон и ако имате свеж стрък мента, гарнирайте с него. Вече знаете тайната на Ginger Ale.
За бонбоните: Овъргаляйте добре парченцата джинджифил в останалата захар. Подредете ги върху хартия за печене или фолио (не тава, защото трудно ще почистите карамела) и печете на 110 градуса около 3 часа. Бонбонките стават меки и дъвчащи. Много помагат при сухо гърло и разстроен стомах.
Маринован джинджифил
Както знаете, това е задължителната гарнитура за суши. Можете освен това да го използвате като заместител на киселите краставички (е, не съм убедена, че става за мезе за ракия), но може да се използва за гарнитура на сандвичите например, както и на повечето ястия с риба.
Сух джинджифил
Това е познатата ни форма на джинджифил на прах, с която отдавна разполагаме в България. В зависимост от това дали е смлян обелен, или е с кората бива бял и черен. Повече се използва белият джинджифил, защото е по-качествен и има по-силен вкус и аромат. Използва се най-вече за приготвяне на коледни сладки, gingerbread cookies, без които не минава нито една коледна украса в западните култури.
Интересното е, че тези сладки се правят в Англия още от Средновековието. В Шотландия пък през XIX век им приписват името „парламентки”, защото именно с тях се подслаждали членовете на tотландския парламент. Ето и една от многото рецепти за прословутите gingerbread cookies.
Продукти:
400 г брашно
1 ½ ч.л. сух джинджифил
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. сол
1 ч.л. сода
120 г захар
1 чаша меласа (меласата се използва много в сладкарството в САЩ, можете да я замените с мед)
1 яйце
120 г масло
1 ½ ч.л. топла вода
В голяма купа разбийте маслото, яйцето и затопления мед. Разтворете содата във водата и прибавете към сместа. Постепенно добавяйте брашното, канелата, джинджифила и солта. Замесете тесто и го оставете да се охлади 24 часа. Затоплете фурната на 180 градуса и намажете тави за печене. Разточете тесто с дебелина около ½ сантиметър и изрежете сладките в каквито пожелаете формички. Всяка порция сладки се пече около 10-12 мин. След като ги извадите от фурната, поставете на гладка повърхност, за да изстинат. Украсете с всичко, което ще ви създаде настроение.