Картини от една изложба 08.06.2013

03/06/2013
The Mystery of Time

Композиторът и певец TOBIAS SAMMET е добре познато име в рок средите – става известен още през 1992 г. като певец и автор на песни на групата Edguy (няколко пъти гостувала у нас). През 1999 г. той създава нов успешен проект „TOBIAS SAMMET’S AVANTASIA“ със замисъла да представя рок опери с участието на Alice Cooper, Klaus Meine & Rudolf Schenker (от Scorpions), членове на групите Kiss, Mr. Big, Magnum, Helloween, Uriah Heep, Rainbow и т.н.

В едни момент след издаването на 4 албума и поредица гастроли TOBIAS решава да спре развитието на този проект, но ето какво се случва, както той споделя:

„По време на турнето през 2008 година ние изнесохме представления пред повече от половин милион зрители от цял свят. Ние се изкачихме до върховете на музикалните класации с тежък труд, въпреки че нямахме инвестирани кой знае какви средства за промоция. Бяхме водещи изпълнители на най-големите фестивали на планетата. Отдавна обаче си мислех, че трябва да се съсредоточа върху нещо ново за да не загубя доверието на публиката. Но се оказа невъзможно да напусна, както бях обявил. Аз съм музикант, имам идеи и усещането, че трябва да продължа по своя път като си поставям нови цели и предизвикателства. Ето така стигнах до идеята да наема пълномащабен симфоничен оркестър за да се опитам да създам приказна атмосфера на повествованието и дори да премина отвъд тези граници. Исках да създам нов стил в рок операта, но да запазя характерната за моята музика нагласа да я свиря „пред вашето лице“, най-вече и преди всичко за истинските рокаджии. Да направя малка крачка с по-богата музикална оркестрация, нещо като съчетание на Richard Wagner, Meat Loaf, Queen и товарен влак на висока скорост“.

И така, TOBIAS SAMMET кани 12 певци, четирима соло китаристи, двама пианисти, барабанист, 60-членен симфоничен оркестър за да реализира замисъла на албума, който ни го представя така:

„Става дума за времето и за тайнството на времето. Първоначалната идея ми хрумна, когато се огледах и открих, че всички ние препускаме като бегачи на къси разстояния, тичаме и тичаме все едно ни задвижва механизъм с постоянно навита пружина. Никой на знае, защо точно и за къде се е забързал, но всеки е под пара. Ставаме горди като пускаме 2 000 съобщения по електронната поща за половин час. Всеки иска да оптимизира своя дневен график, а забравяме за същината си като човешки същества, за своята природа и фундамент.

Историята в албума „THE MYSTERY OF TIME“ е под формата на приказка и ви представя младия учен Aaron Blackwell от ХІХ век, жител на малко градче във викторианска Англия. Той иска да проучи взаимосвързаностите, към които го влекат убежденията му като изследовател на природните закони. Той търси да открие ефекта на времето върху тези закони, за съотношението на Бога и науката, за разрива между професионалните му възгледи, духовната интуиция, любовта и окултните науки. Да разкрие защо хората около него тичат ли тичат, горят и остава с усещането за невидима външна сила, която ускорява времето и така управлява действията на хората. Ускорява времето и ги кара да не мислят за истински важните за тях неща в живота.“

Албума „THE MYSTERY OF TIME“ или „ТАЙНАТА НА ВРЕМЕТО“, записан с участието на солисти, сред които ARJEN LUCASSEN (Ayreon, ex-Vengeance), JOE LYNN TURNER (ex-Deep Purple, ex-Rainbow, ex-Yngwie Malmsteen), BIFF BYFORD (Saxon), ERIC MARTIN (Mr. Big), MICHAEL KISKE (ex-Helloween, Unisonic), BRUCE KULICK (ex-KISS, ex-Meat Loaf), RONNIE ATKINS (Pretty Maids), хор и симфоничен оркестър (DEUTSCHES FILMORCHESTER BABELSBERG), ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 8 юни, след новините от 21.00 ч.

The Mystery of Time
Avantasia

от

публикувано на: 03/06/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: