Възход и падение на банкера Цветан Василев

29/09/2014

uyu

Преди година не бихме могли да предположим какво ще се случи с Цветан Василев, председателя на УС (управителния съвет) и изпълнителен директор на КТБ – една от най-големите банки у нас.

Според доклада на БНБ „Банките в България октомври-декември 2013-та” КТБ е класирана в „първа група“, т.е. сред петте кредитни институции с най-голям размер на активите. В доклада се посочва още, че поставянето на банките в една или друга група не е показател за финансовата им стабилност, а само за размера на активите.

По отношение на КТБ уговорката, направена от БНБ, се оказа трагично вярна. А Василев извървя в много кратък срок пътя от топ банкер до лице, обявено за издирване от Интерпол. И ако причисляването към „А“ група от страна на БНБ е условно, колко условности се крият в приза на асоциация „Банка на годината“ или в този на БФБ от началото на 2014-та за финансов посредник с най-висок оборот?

Освен неминуемия извод, че подобни награди и класации са необективни, преходни и че отразяват суетата на даден момент, казусът „Василев“ поставя и един по-широк въпрос или по-точно извод.

Какво е съотношението между сигурността и риска у нас напоследък?

И отговорът очевидно е две на нула за риска. И още – предвидим ли е рискът, в частност „кредитният риск“ или всички опити за прогнозиране на финансови резултати не са нещо повече от „шменти-капели“ и самозаблуда, която по стечение на обстоятелствата звучи по-примамливо от простото признание, че няма как да знаем кога ще настъпи неочакван обрат в иначе плавния ход на събитията или възхода на една кредитна институция.

И всъщност, какво следва след като се стигне върха? Колко точно е времето за престой на него и как се слиза надолу – бавно или светкавично? А дали случващото се падане може да се нарече „холивудски сериал“ или обикновена сапунка зависи от гледната точка и от участниците, както и от развоя на събитията, който засега по-скоро се пени и въпреки опитите за фанфарен звън към космоса, мелодията докарва на кючек.

Какво знаем и какво не по случая „Цв. Василев и КТБ“?

1. Цв. Василев твърди, че е невинен, но се намира извън България и не казва какво се е случило с банката му. Дали е виновен и колко точно, ще кажат следствието и съдът, ако се стигне до съд тук.

2. На фона на цялата неразбория и притеснените за авоарите си вложители, локализираният в Белград Василев се е отдал на писане на памфлети, които публикува на интернет страницата си, а оттам те попадат и в обсега на публичното пространство.

С тях вероятно той се опитва да предизвика съчувствието на публиката, да покаже, че е уплашен за живота си и че е жертва на някакъв заговор, да поприказва със служителите и вложителите, а защо не и с българския данъкоплатец като цяло, който може да се наложи да плати масрафа.

В заговора, според Василев, участват различни по политическа принадлежност и калибър съзаклятници, обединени от „определени болестни състояния“ – доскорошният му бизнес партньор Делян Пеевски, прокуратурата, бизнесменът и издател Иво Прокопиев, управителят на БНБ Иван Искров и един от заместниците му Димитър Костов. То вярно, че човек като го хванат нервите може да свали дискурса, но това си е направо изтърваване на добрия тон…

3. Не е ясно освен Пеевски и Прокопиев (който е длъжник на КТБ) кой как е пресякъл пътя на банкера в изгнание и какво печелят останалите от участието си във въпросното пъклено дело? От друга страна, нито Иван Искров, нито Прокопиев, нито останалите „душевноболни“ обиждат публично Василев. Прокопиев направи коментар относно практиките в КТБ при отпускане на кредитите (в качеството си на кредитополучател може да казва истината, но и може да е заинтересован от фалита на банката) и определяне на лихвения процент на депозитите, но коментарът не е нито непрофесионален, нито несвързан в логическо отношение, така че макар и нелицеприятен за Василев, не ни навежда на притеснения за менталното здраве на Прокопиев… А ако това е клевета, Василев би могъл да си търси правата по съдебен ред.

4. Друга любопитна информация, която излезе около КТБ напоследък е, че в редиците на служителите на банката има 3-ма сътрудници на ДС. Не знаем вярно ли е това и ако да – кои са те? Надяваме се да ни осветлите по всички тези и много други въпроси, г-н Василев, в някой от следващите епизоди.

от

публикувано на: 29/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: