Третата възраст – време за творчество

26/09/2014

Menopause-Women

Всяка жена иска да остане колкото може по-дълго млада и привлекателна.
Половите хормони са тези, които определят външния ни вид, нашето предназначение, поведението ни и въобще живота ни до голяма степен. И те често са виновни за най- големите неприятности, с които може да се сблъска една жена.
Климаксът е една от най-големите пренастройки в хормоналния фон, през които трябва да се премине. Освен, че е съпроводен с големи промени в организма и доста неприятни симптоми, за които е необходимо жената да се погрижи, той ни напомня, че приближаваме третата възраст.
Не всичко е толкова страшно, ако приемем този период като начало за нови възможности. Състоянието, което ние наричаме „климакс“ (кулминация от англ.), в китайската медицина се превежда като „период на обновление, възраждане, ново начало“, т.е. това е преход към нов етап в живота, който предстои, към проява на нови качества.
Всъщност през този период личностните качества и натрупания опит на жената се проявяват в пълната си сила. Това може да период на равносметка и свободна изява в нови направления.

Според западната медицина са обособени

три фази в настъпването на климактериума:

• Пременопауза – през тази фаза започва постепенно да се понижава функцията на
яйчниците. Изявява се с нередовна менструация, дисфункционални маточни кръвотечения и относителен инфертилитет. Тази фаза продължава около 5 години, но в някои случаи – до 10 години и повече;

• Менопауза – обхваща периода от последното маточно кръвотечение, след което
в последващата една година не настъпва нова менструация. Настъпването на менопаузата съвпада с резкия спад в нивото на естрогените. При мнозинството от жените, тази фаза настъпва на възраст около 50 години.

• Постменопауза – тази фаза обхваща периода след менопаузата. През този период напълно се преустановява функцията на яйчниците.

Прекратяването на менструалния цикъл е един от най– сложните етапи в пренастройката на женския организъм, както чисто физически, така и в психологически и емоционален план. За някои щастливки той протича доста незабелязано, но при много жени тази хормонална промяна е съпроводена със значителни психосоматични прояви и нарушения във функцията на някои органи и системи.
Много се говори за това, че климаксът не е болест, а естествен физиологичен процес, предвиден от природата, през който се преустановява функцията на яйчниците и завършва репродуктивния период в живота на жената. Това е така, но намаленото образуване на естрогени (женски полови хормони) оказва влияние на целия организъм. Известно е влиянието на естрогена върху сърцето и кръвоносните съдове, костите, кожата и лигавиците; доказана е зависимостта между нивото на женските полови хормони и настроението, интензивната интелектуална дейност и добрата концентрация и памет.

С намалената хормонална активност на яйчниците са свързани и

най-честите оплаквания по време:

• вазомоторни разстройства-приливи на топли вълни, потливост, сърцебиене, световъртеж;

• психоемоционални проблеми – промени в настроението, тревожност, депресия, страхове;

• проблеми със съня;

• симптоми от страна на влагалището и пикочния мехур;

• намалено сексуално желание;

• влошена концентрация и памет;

• повишен холестерол и проблеми от страна на сърдечно-съдовата система;

• развитие на остеопороза.

В днешно време има редица ефективни методи за лечение, които помагат не само да се подобри качеството на живот при настъпването на менопаузата, но и да се предотврати развитието на тежки заболявания. Изборът на пациента, както и правилният подбор на необходимите средства и методи е от основно значение.
Най-добре е изработването на цялостен подход за преодоляване на симптомите по време на климакса, който включва промяна в двигателния режим, храненето, включване на хранителни добавки и витамини, психологическа подкрепа при необходимост и терапия с медикаменти.
Много се говори- за и против хормонозаместващата терапия. При всички положения е необходим индивидуален подход и добра преценка преди да се започне приема на синтетични хормони, във връзка със страничните им ефекти.
Достойна алтернатива на хормоналната терапия се явява хомеопатията, която може да помогне протичането на климакса да е възможно най-физиологично и да оптимизира нивата на хормоните. Център на терапията в този случай е самата жена, като се отчитат нейните индивидуални нужди и потребности, така наречената конституция.
За лечение на подобни състояния в хомеопатията се използват препарати от растителен, животински и минерален произход, а също и нозоди. Съществуват хомеопатични разреждания на женските полови хормони естрогени и прогестерон, както и от ФСХ и ЛХ. Те са много полезни, когато се използват заедно с конституционалното лекарство на жената. Често се наблюдава възстановяване на редовния менструален цикъл, спиране на топлите вълни и промените в настроението, когато тези лекарства се изпишат в случаи на преждевременна менопауза.
В този план хомеопатията не действа само на един орган, а се явява регулираща терапия, стимулира защитните сили на целия организъм и в по дългосрочен план има отношение към профилактиката на остеопорозата.
Като метод тя няма странични ефекти и противопоказания и може да се използва безопасно продължително време.
Други холистични методи, доказали своето действие в този случай, които са без странични ефекти са иглотерапията, фитотерапията, цветотерапията на д-р Бах. Задължително е физическото натоварване, движението, пълноценното хранене и справяне със стреса, като се включат любими занимания.
Кой подход ще се избере зависи от много фактори: наследственост, съпътстваща патология, предхождащи терапии, начин на живот и лични предпочитания.
Важното е всяка жена да намери своята терапия и своя терапевт и да иска да пробва нещо по-ралично. Защото всички сме уникални, различни и прекрасни!

от

публикувано на: 26/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: