Вулгарно е да натрапваш естетичните си корекции

28/09/2014

jivkova

Д-р Живкова, естетичната дерматология е бързо развиваща се сфера на медицината – в стремежа да изглеждаме все по-млади учените непрекъснато откриват нови неща. Как поддържате професионалните си знания?

Поне два пъти в годината ходя на някакъв голям международен форум, за да се запозная с новостите в нашата област. На конгресите си избирам и някакво частно обучение, за да надградя нивото си. За мен най-добрата ориентация е какво се прави в момента в Германия. Ако продуктът и методът е разпространен там и се работи спокойно от колегите ми, смятам, че мога да го прилагам в България.

Защо точно Германия?

Не само защото съм учила в Германия. Например в ситито на Франкфурт всички жени изглеждат много добре независимо от възрастта им, но не се вижда да са „пипани“. В Германия този клон на медицината е много добре развит. На Запад вече не е модерно да си личи, че имаш интервенции и помощ от естетичната медицина. Това е, което се опитвам да внуша и в България.
На всички международни конгреси се посочват като неудача например старите холивудски кадри с високо опулените очи на актьорите след непрофесионално поставен ботокс. Когато стъпваш на опита на толкова години, не е оправдано. Като огромните устни или гърди, които крещят вулгарно и събират погледите… Трудно ще ги видите на Запад в днешни дни.
Когато преди 20 години казах на мои приятели германски лекари, че ще се занимавам с естетична дерматология, ми препоръчаха един филм за 10-те най-богати американски съпруги. Група възрастни жени седяха зад една маса, бяха жури. Всичките изглеждаха като клонинги, абсолютно загубили идентичността си. Бяха „пипани“ доста – нямаха бръчки, но изглеждаха възрастни. С вежди на едно ниво, еднакви носове, еднакво структурирани скули и устни. Никаква мимика, никаква следа от това, на което казваме „красиво остаряване“. Бяха загубили всичко свое. Сега това вече е на заден план, лекарите се стараят да подчертаят хубавото в самия пациент.

Пациентите ви у нас разбират ли това?

Пациентите, които искат да чуят – чуват. Тези, които са си наумили нещо на всяка цена – не. Естетичната медицина в световен мащаб става все по-достъпна, но много хора у нас смятат, че ако дадеш едни пари, трябва да се вижда, че си ги дал, и това да ти вдига и статуса, и стойността, и самочувствието… За да изглеждаш добре, се изисква постоянство, много неща се случват бавно във времето и трябват търпение и воля, за да се постигнат. Който иска траен ефект, трябва да е готов за продължителна терапия. Започва се от капиляри, пигментация, сухота, преструктуриране на колагена, чак тогава следват ботокс и филъри. А много хора у нас търсят бързия „чалга“ ефект . И това обезсмисля цялата антиейджинг медицина.

Отказвали ли сте някога да правите някакви неща, например грамадни устни?

Да. Често отказвам. Познавам едно момиче, което след няколко уголемявания лежа с инфекция в Александровска болница на кортикостероиди, и се съмнявам, че някога ще се оправи. Проблемът е, че в България в устата се слага всичко – и хиалурон за стави, и витамин Е, и какво ли не. Медицинската етика не бива да го позволява. Но аз съм сигурна, че това не се прави от лекари и със сертифицирани продукти.

Кога една жена трябва да започне с интервенциите срещу белезите на възрастта? Какви очаквания трябва да има от тях? До каква степен е възможно да се „върне младостта”?

В някои европейски държави и в САЩ са фиксирани основни правила, касаещи първата визитация при дерматолог или естетичен хирург. Като например, че първото посещение трябва да продължи 30-40 минути, че са необходими няколко визити, за да може пациентът да разполага с т. нар “време за размисъл”, а лекарят – с време за изработване на “терапевтичен план”. Разговорът трябва да включва обсъждане на възможностите, предимствата, недостатъците, усложненията и алтернативите на процедурите. Винаги предупреждавам своите пациенти да избягват нереалистичните очаквания. Интервенциите са свързани с модификация на живи тъкани и желаният резултат невинаги може да се гарантира.
Естетичната медицина и в частност дерматологията е част от науката медицина и като такава се ограничава от строги правила и алгоритми на въздействие. Както при лечението на едно хронично заболяване са необходими години и то бива вкарано в ремисия, а не се излекува напълно, то и при лечението на един белег, бръчка или пигментация важи същото. Чудеса не се случват или са по-скоро изключения. Основно е правилото да не се уврежда и превенция в истинския смисъл, не толкова с процедури, колкото с начин на живот. Съществуват различни методи за бързо освежаване като пилинг, ST с лазер – радиочестота за подмладяване и стягане, филъри, ботокс и мезотерапии, но те са за “спасяване на положението”.

Да попитам пак за ботокса. При инжекциите се парализира мястото и изглажда бръчките, но в природата нищо не се губи – не се ли появяват бръчки в съседство? Може ли да се постави ботокс на цялото лице?

При отпускане на действието на ботулиновия токсин винаги се получава т. нар. компенсаторна мимика, или опит за гримасничене. Това може да доведе до поява на бръчки и там, където не сме ги имали. Затова доскоро се смяташе, че пациентът не може да излезе от хватката на ботокса. От миналата година Alergan промениха концепцията и сега ботоксът в цял свят е в такова разреждане, че не позволява маска. Т.е. не може да бъде постигнат пълен блокаж, запазва се естествената мимика. За мен ботоксът остава най-доброто средство за горната част на лицето, като има и зони в долните две трети на лицето, където също помага – например за фините линии над горната устна.

Колко дълго приблизително издържат филърите? Колко често могат да се прилагат и докога? Има ли възрастово ограничение? В каква степен видът на филъра определя дълготрайността му?

При филърите също има възстановителен период на тъканите след инжектиране и време за разгръщане на ефекта им. Изисква се реваскуларизация на тъканите, за да може при следваща апликация да имаме отново достъп на кръв, плазма и вода до филъра, за да може той да изпълни предназначението си. Няма възрастово ограничение. Единствено т. нар. чупливост на кръвоносните съдове се увеличава с възрастта, което предполага повече хематоми, които обаче не са противопоказни за апликация. Различните видове филъри са с различни активни съставки и това определя и тяхното различно действие. Едните филъри създават обем, другите са лифтиращи, а трети са колагенообразуващи. Трайността им е винаги индивидуална и е с натрупване.

Може ли драстичният химически пилинг да заличи бръчките? Какви са опасностите при него?

Има отлив от драстичните химически пилинги, защото при тях се увеличава възможността от странични ефекти, свързани с възстановителен период – като хиперпигментация, хипопигментация – обезцветяване, белези, сраствания. За сметка на тях са създаден нови щадящи пилинги без странични ефекти, които могат да се прилагат дори през лятото и в обедната почивка. Те са щадящи, леки и не изискват възстановителен период. Един такъв е пилингът от Маями, който съдържа салицил и извлек на чай и е подходящ при фотоувредена кожа. Идеален и за посивяла кожа на пушачи.

Лазерите каква роля имат в антиейджинг медицината?

Много важна – преструктурират в дълбочина. Адекватната лазерна система – говорим за системи, които струват над половин милион лева – има възможност да проникне достатъчно дълбоко и да въздейства на определена структура в кожата, която лекарят със скенер диагностика е определил, че има проблем. С лазер се поправят много неща – капиляри, пигменти, белези от акне, възпалено акне, стрии, наченки на розацея. Те могат да изравняват тена и да подмладяват чрез регенериране на клетките, съдържащи вода. Има накрайници за разширени съдове по тялото, по краката, както и за стягане с радиочестота.

Колко пъти може да се прави лифтинг? Кога е най-подходящата възраст, а най-късната? Колко време трае възстановява нето? Променят ли се изражението на лицето и структурата му?

Няма граници за новите технологии, но златното правило гласи, че лифтингът не бива да бъде повече от два пъти в живота. Пластиците смятат, че подходящата възраст за хирургическа намеса е след 50 години. Това обаче не пречи да имам пациенти с три хирургически лифтинга, направени във възрастта между 28 и 40 години.
Възстановяването след лифтинг трае между 2 и 6 месеца, става дума за много болезнена интервенция. След направен лифтинг в тъканите остава промяна, която е равносилна на белег, дали видим на повърхността, или скрит в дълбочината на кожата – няма значение. Това важи за игла, канюла, сонда. Относно изражението – от философска гледна точка се смята, че ние остаряваме красиви, ако имаме красива душа. При всеки случай това се губи при хирургическа намеса.

Вие самата кои процедури най-много харесвате?

Аз съм най-голям фен на пилингите и мезотерапията. Мезотерапията хидратира отвътре кожата и й създава благоприятни условия, за да може да се регенерира добре. А пилингът е нещо, което я почиства на повърхността, с което премахва най-малкото индустриалния прах и въздействия и тя може по естествен път да се стимулира и регенерира. Мезотерапията е с микроубождания – не остават хематоми и най-важното е, че не променя структурата на мимиката и обема на лицето. Дава тонус, свежест на кожата, мисля, че излъчването ни носи много повече от другите неща.

от

публикувано на: 28/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: