Alexander Kyd по Бинар Live!

16/09/2014

Кой е Alexander Kyd, ще попитате… Под името Alexander Kyd се подвизава Александър Василков от столичния квартал „Дружба” – изключително интересен млад музикант, автор на два албума за акустична китара – Western Plans (2011) и Live At Forum Station (2014), записани и издадени в Дания, където доскоро живееше и самият той.

Александър Василков има цяла торба с истории от метрото, които да разкаже. Като тази за гренландския алкохолик на социални помощи, който толкова се впечатлил от музиката му, че започнал да пребърква празните си джобове и като не намерил монети или банкноти, които да пусне, оставил гренландска пощенска марка.

Музика, която звучи в най-добрите традиции на композиторите минималисти, с щипка филмов оттенък, нещо като Рене Обри, но с една по-голяма тревожност и вътрешно напрежение, музика на моменти тиха и медитативна, която живееше за няколко години, посредством автора си… в Копенхагенското метро.

Там е създаден и вторият албум на Alexander Kyd – на станцията „Форум” – на два канала: единия, записващ китарата, а втория – разговорите и шумовете в метрото: същинска радиопиеса.

Александър е участвал вече два пъти на „Аларма Пънк Джаз” – в бар „Кода” преди две години и тази година през май, когато беше о българската премиера на албума Live At Forum Station. А в петък заминаваме с него за Плевен, където в Дом Kafeще направи и последния си български концерт, преди да замине за дълго за следващата далечна страна – Китай.

СНИМКА: Alexander Kyd в копенхагенското метро. Фотограф: Мартина Скробанска.

от

публикувано на: 16/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: