Младост и дълголетие – полезни съвети от цял свят

21/09/2014

healthy

Всички знаят: чесънът пази от грип и настинка; японките не боледуват от рак на гърдата, защото ядат соеви продукти; средиземноморската диета съхранява сърцето и съдовете. На планетата обаче съществуват още много други секрети за здраве и дълголетие. Например:

КАНАДА: В здрав дом – здраво тяло

2 милиона канадци живеят в специално създадени „екологични домове“. Благодарение на това при щастливците, обитаващи здравословните домове, значително намалели случаите на алергии, екземи, астматични пристъпи, инфекциозни и респираторни заболявания, предизвикани от химикалите, съдържащи се в строителните материали и мебелите. Канадските лекари са убедени, че ако всички живеят в такива домове, списъкът на боледуващите ще се съкрати напо¬ловина.
Какво можем да направим ние? Вместо килими – паркет, за да намалим до минимум един от главните виновници за алергиите – домашният 4 прах. Избягвайте и химическите дразнители – аерозоли и спрейове за поддържане на битова и лична хигиена.

ИНДИЯ: Морски дар срещу всички болести

Става въпрос за спирулина – морско растение, появило се на нашата планета преди 3 млрд. години. В Индия го употребяват от векове като хранителна подправка. Наскоро проведени изследвания доказват, че спирулината е най-здравословната храна от растителен произход, съдържаща лесноусвоими протеини, антиоксиданти, особено важната за женското здраве гамалинолева киселина, бета-каротин и незаменими аминокиселини. А полезните и свойства са просто неизброими: нормализира обмяната на веществата, укрепва имунната и сърдечносъдовата система, избистря тена на лицето и действа подмладяващо на кожата, попълва дефицита от витамини и аминокиселини, детоксикира и т.н. Какво можем да направим ние? Ако не можем да си набавим чудодейния морски дар в оригинал, поне редовно да го приемаме във вид на таблетка или прахче.

КИТАЙ: Кайсии, повече кайсии

Китайките от провинция Хундза доживяват средно до 90 години и се справят с всички болести с помощта на кайсиите. Те са богати на бета-каротин, който играе важна роля в изграждането на естествената защита срещу ракови заболявания. Освен това помагат да съхраните фигурата си стройна, защото засищат и регулират чувството за глад.
Какво можем да направим ние? Шест кайсии на ден ви набавят цялата дневна доза от витамин А, чийто недостиг по принцип влошава зрението, предизвиква изсушаване на кожата, умора и отслабване на имунитета. Имайте го предвид, особено в простудния сезон.

ФИНЛАНДИЯ: Хайде на сауна!

За разлика от България във Финландия сауната не е хоби. Тя е една от задължителните семейни рецепти за здравословен начин на живот. Местните лекари твърдят, че благодарение на редовното посещение на сауна финландците успяват да се опазят в значителна степен от вирусни за¬болявания независимо от мразовития си климат. Какво можем да направим ние? Не се колебайте да ходите на сауна, особено в зимните месеци. Подобен ефект може да постигнете и в домашни условия, като вземете вана с лавандулово или лимоново масло.

ЯПОНИЯ: Диета за дълголетие

Изследвания, продължили 25 години, откриха за света уникалната диета на жителите на японския остров Окинава, която гарантира дълголетие. Те ядат 18 различни вида продукти на ден, като включват 10 вида плодове и зеленчуци, от 7 до 13 зърнени култури, плюс риба, много ориз, без никакви мазнини и сол. Столетниците на Окинава са 4 пъти повече, отколкото в западните страни. Какво можем да направим ние? Да следваме примера им.

АВСТРАЛИЯ: Най-голямото богатство

Австралийците са смятани за една от най-здравите нации на Земята. И това постижение се дължи на един-единствен факт: редовното провеждане на профилактични прегледи и лабораторни изследвания. Какво можем да направим ние? Следете кръвното си налягане, правете си общи изследвания поне веднъж годишно, спазвайте всички препоръки за самообследване и при най-малкия признак за отклонение идете на лекар.

от

публикувано на: 21/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: