Алергия в лъскава кутийка

23/09/2014

makeup

Казват, че козметиката е едно от най-революционно развиващите се деца на човешкия прогрес. И въпреки това напоследък лекарите не пропускат да я споменат сред външните заплахи, които атакуват кожата ни. Не защото колкото е повече, толкова по-зле. Напротив, по качества толкова бързо догонва чистата фармацевтика, че вече се заговори за „козмецевтика“.

Но който и дерматолог да попитате, няма да отрече, че нежеланите кожни реакции от козметичните продуки вече са напълно обичайно явление. Просто защото в последните години човечеството се дели не само на мъже и на жени, а и на алергични и все още неалергични. Според прогнози на СЗО през идните столетия алергията ще завоюва първото място в списъка на най-често срещаните заболявания.

Но не бързайте да съдите само козметиката за червените петна по лицето или за възпалените от новите сенки за очи клепачи. Речено е: това, което сами си направим, никой не може да ни го причини.

Усложненията, които могат да се проявят при използване на козметика са:

– Алергичен контактен дерматит;
– Иритативен контактен дерматит;
– Фотодерматит;
– Различни възпалителни процеси, включително и акне.
Ароматизаторите, оцветителите и консервантите са най-честите провокатори на кожни реакции към козметиката.

АЛЕРГИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ

е в отговор на вещества, които имунната система разпознава като чужди. Когато проникнат за първи път в организма, протича т.н. сенсибилизация (клетките на имунната система запомнят особеностите на нашествениците). След това всяка повторна визита се тълкува като вражеска атака. Имунитетът започва да се отбранява, като пуска в действие комплекс от реакции за заляването и унищожаването на неприятелите. По време на бойните действия се отделят големи количества вещества, предизвикващи възпаления – например хистамин, който всъщност причинява външните и неприятни признаци на алергията като отоци, обриви, зачервяване и сърбеж. Те се проявяват до 12-48 часа след проникването на дразнителя.

Провокатори на алергичен дерматит може да са: белтъчни компоненти в козметика, антибиотици, витамини. Класически дразнител според учените е козметичната съставка ланолин. Неприятности могат да ви докарат акрилатите и синтетичните смоли в лаковете за нокти или съдържащият се в боите за коса парафенилендиамин, или тиогликолатите в средствата за депилация.
Но алергичният дерматит по-скоро е признак, че нещо не е наред със самата имунна система.

Полезен съвет

Ако сте предразположени или страдате от някаква алергия, винаги тествайте предварително козметиката – особено ако е скъпа. Преди да купите избрания от вас крем, настоявайте да ви дадат безплатен тестер. Нанесете малко от него върху лакътната сгъвка и изчакайте 24 часа. Ако се появи зачервяване, сърбеж, не рискувайте – изберете нещо друго.
Задължително се консултирайте с дерматолог какви козметични продукти са подходящи за вас. Избягвайте използването на нов продукт, когато защитните ви сили явно са отслабнали (страдате от преумора, стрес, чести инфекции, обостря се някое хронично заболяване.) Пролетта е един от тези периоди.

ИРИТАТИВНИЯТ КОНТАКТЕН ДЕРМАТИТ

прилича по симптоми на алергичния. И той се проявява със зачервяване, силен сърбеж, подпухване и лющене на кожата.
Но това не е класическа алергия. Тук признаците са резултат от непосредственото въздействие на даден дразнител върху живи клетки в повърхностния слой на кожата. Затова и се проявяват почти веднага след контакт с него.

Провокатори най често са:

– Повърхностноактивни вещества (ПАВ), които проникват в епидермиса (повърхностния слой на кожата) и водят до увреждане и гибел на клетки. Като дразнители ПАВ биха могли да присъстват в състава на шампоани, гелове, лосиони, парфюми, дезодоранти, сенки за очи, спирали за мигли, лакове за нокти – например алкалните съставки в сапуни и други средства за поддържане на хигиената на тялото, някои киселини в пилинги, кремове за лице и т.н.;
– Някои форми на ненаситени мастни киселини, които се образуват в козметиката при продължително съхранение, под въздействието на слънчевите лъчи и при наличието на йони на някои метали (мед, желязо и т.н.)
– Микробно замърсяване или нискокачествени суровини с много примеси.

Полезен съвет

Не си обричайте на сигурни неприятности с покупка на евтина козметика. Пазете кремовете и червилата от разваляне, както храната – дръжте ги в хладилника.
Не използвайте козметика, която сте забравили преди доста време на някой рафт.
Препоръката за тестването на всеки нов козметичен продукт и тук важи с пълна сила. За разлика от алергичния дерматит тук много по-бързо (до 2 часа) ще видите дали го понасяте.

ФОТОДЕРМАТИТЪТ

се разразява със зачервяване, подпухване и малки пурпурни петънца по кожата. Той може да е:
Фотоалергичен – алергените се освобождават под въздействието на слънцето
Фототоксичен – определена козметична съставка повишава чувствителността на кожата към слънчевите лъчи и впоследствие се появяват петна. Най-често този вид дерматит се проявява от парфюми.

Провокатори са т.нар. фотосесибилизатори – вещества, които повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Такива свойства притежават например някои ароматизиращи компоненти, които са естествени съставки на етерични масла: на маслата от берагмот, лавандула, сандалово дърво. Фотосенсибилизатори са и мускусът, тетрациклинът, третиноинът (витамин А-киселина, която иначе дава много добър ефект при лечението на акне) и някои алфа-хидрокси киселини – гликолова, малеинова.

Полезен съвет

Не използвайте парфюми през лятото, преминете на по-леката им форма – тоалетна вода, в която ароматизиращите съставки са в по-ниски концентрации. Наблюдавайте как реагира кожата ви на слънцезащитните средства: ако вместо равномерен загар се появят зачервяване и малки пурпурни пъпчици, прочетете внимателно списъка със съставките и вижте дали сред тях няма някои от споменатите дразнители.

До септември не нанасяйте крема, който обикновено използвате, лосион или топин непосредствено преди излизане на улицата. Задължително е обаче да преминете трайно на специализирана слънцезащитна козметика през целия летен период.

от

публикувано на: 23/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: