Триград… ще се върнете

06/09/2014

1

 

Никога не опитвайте да опишете Триградското ждрело. Дори снимките не са достатъчно силни. Това магическо място трябва да се види. Освен че е невероятно като природа, то носи могъща енергия, която усещаш само когато си там, под отвесните скали, край водата, която тук като че ли е по-бистра, дълбоко в пещерите или на някоя от просторните родопски поляни. Дори светлината в Триград е различна – много на юг, тук сякаш се усещат лъчите от съседна Гърция и въздухът сияе.

Красиво е, но не само това – Триград е пречистващо, зареждащо, невероятно свежо преживяване за сетивата и духа. Ако отседнете в селцето, което е в края на живописен, тесен, но много добре поддържан път, имате възможност всеки ден да правите нещо различно. А възможностите са много – една седмица няма да е достатъчна, за да видите всичко.

2
IMG_5699

ПЕЩЕРИТЕ

Започваме с най-популярното приключение – посещение на пещерите в околността. Eдна от най-загадъчните е “Дяволско гърло”. Още с влизането побиват тръпки от рева на водата, която бурно минава през пещерата. Усещането е, че наистина слизаш в долната земя. Пещерата е известа с каскада от 18 водопада – най-големият от които (42м) е обявен за най-високия подземен водопад на Балканите. За да го видите, трябва да изкачите 301 стъпала, равняващи се на 22-етажна сграда.

IMG_5650

Пещерата е дом на няколко вида прилепи, между които и най-голямата на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп. Около това място има много легенди още от времето на траките – те смятали, че “Дяволско гърло”. е портал към отвъдното, с пещерата се свързва и легенда за Орфей и Евридика.

IMG_5663
Ягодинската пещера представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Благоустроен е най-долният етаж, но освен него има още два свързани етажа. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

IMG_5707
Харамийската пещера дава възможност да се докоснете до истинско екстремно преживяване. Пещерата е достъпна само с подходяща алпийска и спелеоложка техника. Затова при посещението й се изискват малко смелост, малко сила и ентусиазъм. В Харамийската пещера човек се сблъсква с естествените страхове – от тъмно, тясно и високо. Преодоляването им с помощта на опитните водачи и добрата компания гарантира незабравими моменти в пещерата.

VIA FERRATA – ЖЕЛЕЗЕН ПЪТ В СКАЛАТА

3

Via Ferrata или железен път в скалата се нарича най-новият маршрут, който са подготвили алпинистите от местния пещерен клуб Силивряк за почитателите на екстремния туризъм. Това е система от метални въжета, стълби и парапети, която позволява да се докоснете до достъпните само на професионалните катерачи скални феномени. Пътеката е с дължина 800 м, самият железен път включва 40 метра железни стъпала и парапет, като сигурността е изцяло гарантирана. Стръмният маршрут през скалите е оборудван с метално въже, а за водачи по скалния преход са ангажирани инструктори – алпинисти. Катеренето на 30-метрова отвесна скала е само част от невероятното преживяване. Пътят с повишена трудност води до площадка за наблюдение на редки птици пред Люляковата пещера.

ДО ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА И ОРЛОВО ОКО

От Триград може да направите различни преходи с джип. Един от вариантите е до местността Влашките камъни – Пирамида 148 – на самата граница!

Гледката е безбрежна, а родопските била се вълнуват меки и сини чак до Бяло море.
Друг възможен преход е до панорамната площадка Орлово око. Това е уникална по рода си наблюдателна площадка на 1563 метра надморска височина, от която се виждат вълшебни гледки към Източните Родопи. Наречена е Орлово око, защото погледът може да стигне до хоризонта и да се види част от Буйновското ждрело, Чала, Пирин, Рила и планините в Гърция. Може да отидете също до Чаирски езера и Пияната гора. Чаирските езера са група от седем езера в Западните Родопи, разположени на 1600 м надморска височина в защитената живописна местност Чаирите. Те са естествени свлачищни езера, запазени от епохата на кватернера. Най-известното е Синьото езеро, заобиколено от стара вековна гора. Падналите в него дървета и островите от сфагнум му придават романтичност и тайнственост. Езерата са изумително красиви, с кристална вода и планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка безбрежни ливади, изобилстващи от тракийски светилища и могили, свидетелства, че това е земята на траките. В непосредствена близост е защитената местност Пияната гора, която е наклонена поради свличане на земните пластове и дървета растат в различни посоки със загадъчни и странни форми.

ПРИ КАФЯВИТЕ МЕЧКИ

Фотолов – това е наистина незабравимо преживяване. Вижте отблизо най-едрия бозайник на територията на България. Това може да стане с вечерни турове за професионално наблюдение и фотолов на кафявата мечка. Ако имате късмет, ще видите как от тъмнината на смълчаната гора изплува силуетът на мечката, която излиза да се храни. Наблюдението се извършва от специално изградени и безопасни укрития, частично вкопани в земята

НА КОН

Едно от най-прекрасните преживявания в Триград е общуването с конете. Конна база „Аркан“ е наистина различна – тук конете тичат свободно по голямата поляна, спокойни и красиви. Може да язди всеки – и начинаещи, и напреднали, с професионални, усмихнати и търпеливи инструктори. Има възможност да се разходите на кон сред природата, да получите професионално обучение или просто да изпитате удоволствието от контакта с конете. Ще се влюбите в прекрасните животни с невероятни имена – Вещица, Залив, Загадъчна, Злодей, Значим, Здрач…

Точно до базата е бар „Самар“ – мястото за студена напитка и веселие, с красива гледка, страхотна музика и романтична атмосфера.
Ще се върнете.

от

публикувано на: 06/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: