Етикет на кинозрителя или как да не бъдете „Онзи човек“

02/09/2014

that guy 2

Фактът, че ходя често на кино, надали ви звучи учудващо. Фактът, че си тръгвам от почти всяка прожекция ядосана, може би ще ви изненада малко повече.

Причината за това винаги е една и съща – Онзи човек.

Това не е мистериозен паранормален персонаж, който ме преследва с неясни мотиви, а колективният образ на всички хора, които просто не знаят как да се държат в кино салон. Всички сме се сблъсквали с тях, а може би някога дори неволно сме били като тях.

Ако следвате лесните съвети по-долу, може да сте сигурни, че това няма да ви се случи.

Не закъснявайте

Дори това да ви изглежда като обидно очевиден съвет, не го пренебрегвайте. Знаем, че между часа, отпечатан на билета ви и реалното започване на филма привидно няма каквато и да било логическа връзка, но това далеч не оправдава закъснението ви.

Постарайте се да намерите мястото си преди светлините да угаснат. В противен случай ще стигнете до него много по-трудно и ще пречите на останалите хора в залата.

Ако пък ви се налага да влезете след започването на филма, направете го по възможно най-тихия начин и задължително проверете мястото си предварително.

Не излизайте

Не напускайте салона преди края на филма, освен ако не е наложително. Телефонните разговори и важните съобщения обикновено могат да почакат, за разлика от филма, който гледате.

Освен че всяко излизане, колкото и тихо и бързо да е то, разсейва останалите зрители, последващото го завръщането почти винаги е придружено от въпроса Какво изпуснах?“, което никой не обича да чува в киносалон.

Ако излизането от залата е продиктувано от неочакван порив на вътрешните ви органи (онази голяма леденостудена напитка, която струваше колкото три литра от същото, и която изпихте още по време на трейлърите, вероятно не беше добра идея), постарайте се то да се случи в подходящ момент.

Ако се притеснявате, че ще изпуснете важен елемент от сюжета или зрелищна сцена, можете да прибегнете до някое от мобилните приложения, създадени за целта.

Най-известната подобна услуга се нарича RunPee и поддържа база данни с актуални филми и моментите от тях, които може да си позволите да пропуснете.

Не използвайте телефона си (освен ако наистина не ви се налага)

Още един обидно глупав, но болезнено необходим съвет, е да изключите звука на телефона си преди началото на филма. Никой не харесва човека, след чийто досаден рингтон се чува фразата „На кино съм. Да, мога да говоря„.

Звукът обаче не е единственият дразнител, който мобилните устройства могат да произвеждат – светлината от дисплея ви може да бъде почти толкова досадна, колкото звуковите сигнали.

Останалите хора на вашия ред вероятно не се интересуват от Facebook съобщението, което сте получили или бързата справка за името на някой актьор. Ако наистина искате да гледате филма, вие също не би трябвало да се интересувате.

Сведете използването на телефона си до абсолютния минимум (разбира се, прощаваме на вас и вътрешните ви органи за случая, описан в предишната точка) и дори тогава избягвайте по-мрачните сцени – тогава светлинното замърсяване от екрана ви се усеща най-силно.

Не говорете

Ако и този съвет ви изглежда обидно очевиден, или не сте стъпвали в роден кино салон, или сте имали дяволски късмет. Освен, че дразните и разсейвате околните, говорейки по време на филма, самите вие пропускате част от него.

Въпросите и наблюденията, които искате да споделите с приятелите си, могат да почакат до края на прожекцията, а дори да сте успели да ги резюмирате в една дума (която според вас ще бъде чута и разбрана на мига), в крайна сметка ще трябва да я крещите в ухото на човека с вас, създавайки кръг с радиус шестима изнервени зрители около себе си.

Това правило важи и в обратната посока – ако сте попаднали в опасна близост до шумни зрители, не се притеснявайте да им направите забележка. Колкото и войнствено настроени да изглеждат, бъбривите „киномани“ надали ще искат да „излезете да се разберете навън“.

Напротив, личните ми наблюдения показват, че дори индивидите, демонстриращи интелигентност, не по-висока от тази на кутия с пуканки, приемат забележките за шум с разбиране (или поне приглушена ругатня по мой адрес преди да замлъкнат).

Яжте тихо

Ако изобщо се налага да ядете. Личната ми позиция по отношение на храните в киносалона е по-скоро негативна, но ако вие обичате да похапвате по време на филм, постарайте се да го правите тихо.

Нищо не разваля удоволствието от поглъщащ филм, както звучното мляскане и сърбане, което (за жалост) понякога се чува от съседния ред.

от

публикувано на: 02/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: