Профил на писателя като готвач

10/09/2014

Vladimir_Nabokov

При писателите писането върви много добре с пиенето.

И те обаче имат нужда от кулинарна платформа, за да оценят още по-добре вкуса на питието си.

Не на литературните постижения, а на по-изтънчени писателски вкусове посвещаваме следващия текст. Набоков, Хемингуей, Емили Дикинсън и Фицджералд дават своите готварски рецепти по своя си начин.

А когато художествените похвати не подминават дори простите манджи, получаваме храна за интелекта с пикантна гарнитура.

Яйца à la Nabocoque

Владимир Набоков предоставя тази рецепта специално за готварската книга на известната актриса, муза и модел от средата на миналия век Maxime de la Falaise. Годината е 1972. Дали яйцата на Набоков са приготвени традиционно или по-скоро тържествено?

„Сварете вода в тенджерата – балончетата дават знак, че тя е кипнала! Вземете две яйца от хладилника (порция за един човек) и ги дръжте под гореща течаща вода от чешмата. Така ги подготвяте за онова, което ги очаква. Поставете едно след друго всяко от яйцата в тиган и ги оставете плавно да се търкулнат в кипящата вода. Консултирайте се с ръчния си часовник. Застанете над тях с лъжица и предотвратете почукването им по проклетата страна на тенджерата, докато врят (яйцата са склоннни да се търкалят!). И ако все пак някое пакостливо яйце се счупи във водата, която кипи лудо, и започне да разпръсква бели облаци около себе си като медиум по време на древен сеанс, вземето го и го изхвърлете на мига. Изберете ново яйце и отново… този път по-внимателно… След като са изминали 200 секунди или 240 (включваме и прекъсванията), започнете изваждане на яйцата. Поставете ги в две кокетни яйчени поставки. С малка лъжичка – тап-тап, почуквайте в кръг и като кокошка, отворете с взлом похлупака на черупката. Малко сол и намазан с масълце хляб… готови сте. Яжте!

Пъстърва на тиган à la Hemingway

ErnestHemingway

Всички знаем, че Папà е авантюрист и като всички себеподобни има някои доста добри идеи как се готви в дивата природа: 

”Освен насекомите и неудобното спане камъчето в обувката на лагеруването на открито е готвенето.

Новаците обикновено пържат всичко, и то го пържат дълго и по много. Тиганът е от първа необходимост при всяко пътуване, но освен това ще ви трябват чайник и леснопреносима малка фурна. Няма нищо по-хубаво от пържена на тиган пъстърва, а и не струва скъпо.

Но има добър и лош начин да я изпържиш. Правилно е да се готви на въглища. Вземете няколко кутии Crisco или Cotosuet или някакво друго растително масло, което е добро колкото и маста.

Сложете в тигана бекон и когато е наполовина готов, хвърлете пъстървата в горещата мазнина, като преди това я потопите в едро смляно царевично брашно. След това поставете бекона върху нея и той ще се стопи, докато бавно се готви. Пъстървата става хрупкава отвън и розова вътре, а беконът се препича, но не прекалено. Ако има нещо по-добро от тази комбинация, то писателят още не го е опитвал, макар цял живот да е бил горещо отдаден на яденето.“
* Рецептата е от Camping Out, публикувана в The Toronto Star Weekly, 26 юни 1920.

Emily Dickinson’s Coconut Cake

emili

Самотна поетеса и страстна пекарка. За Емили Дикинсън казват, че е живяла като отшелничка и рядко напускала дома си. Но обичала да пече курабийки и често предлагала кошнички с домашно приготвени сладкиши на съседските деца, които я очаквали на улицата. Елегантно докосване до хората с помощта на храната – в типично лейди Дикинсонов стил. Вивиан Полак, изследователка на творчеството й, споделя, че над 10% от стиховете на Дикинсън включват описание на храни и питиета. Spices Fly In the Receipt – се казва в един неин стих. Ясен знак, че мястото около печката и масата е било силно вдъхновяващо за прочутата американска поетеса. Кокосовият кейк по нейна рецепта е питателен, изящен и лесен за приготвяне – в хармония с лекотата, с която четем стиховете на Дикинсън.
* Рецептата е осъвременен вариант на оригинала, взет от Letter #665, The Letters of Emily Dickinson by Thomas Johnson.

1 чаена чаша кокосови стърготини
2 ч. чаши брашно
1 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша масло
1/2 ч. чаша мляко
2 яйца
1/2 лъжичка сода
1 ч. лъжичка крем тартар

Настройте фурната на 180° C. В дълбока купа смесете маслото и захарта, после добавете брашното, содата и яйчените жълтъци. Разбийте белтъците и крема тартар, докато станат леко пенести, и ги добавете към сместа. Постепенно добавете кокосовите стърготини и млякото и старателно разбъркайте всички продукти до получаването на хомогенна смес. Намазнете тавичката за печене с малко мазнина и изсипете тестото, което трябва да заема половината от височината й. Печете около 30-35 минути. Извадете готовия кейк и го оставете да поизстине за няколко минути. После поръсете с пудра захар и кокосови стърготини – спазвайки стандартната рецепта от XIX век.

Пуешко по F. Scott Fitzgerald

Коя колекция от рецепти би била завършена без прочутите предписания на Фицджералд за останките от пуешко? Пуешкото винаги остава, затова вижте писателските препоръки как да го използваме в множество лесни рецепти.  F._Scott_Fitzgerald,_1921
„В този следпразничен сезон хладилниците на нацията са претъпкани с огромни количества пуешко, при вида на което на повечето възрастни хора им се завива свят. Затова моментът е подходящ да им предложа опита си на стар познавач как да използват излишествата. Някои от рецептите се приготвят в семейството ми от поколения. Събирани са с години – от стари готварски книги, пожълтели дневници на бащите на нацията, поръчани по пощата каталози, чанти за голф и кофи за боклук. Ето за какво става въпрос.

• Коктейл от пуешко: към една голяма пуйка добавете галон вермут и дамаджана Ангостура битер (горчива ароматична настойка на спиртна основа от растения от вида Gentiana, придаваща “сух” вкус на коктейлите). Разклатете добре.

• Пуйка и вода: Вземете една пуйка и тава с вода. Нека последната заври, а после я пъхнете във фризера. Когато водата се „желира“, метнете пуйката в нея. Яжте. Приготвяйки тази рецепта, най-добре е да имате подръка и няколко сандвича с шунка – в случай че нещо се обърка.

• Пуйка по монголски: Вземете три огризки от салам и по-големичък пуешки фенер, лишен от всичката му перушина и вътрешности. Положете го на табла и извикайте няколко съседи монголци да ви дадат акъл как да процедирате оттук нататък.

• Пуйка à la Crême: Пригответе крема един ден предварително. Накиснете пуйката в него и гответе около 6 дни над гореща фурна. Увийте в лепящи хартиени ролки – мухоловки, и сервирайте.

от

публикувано на: 10/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: