Пубертетът – грешки на растежа

13/09/2014

teens

Детето май порасна – подрежда си стаята, от време на време мие чиниите, даже и фурната знае как да включи. Най-сетне може да си отдъхнете. Но физиолозите предупреждават: отново се задават тревожни времена. Вашият тийнейджър е пълен с амбиции. Няма търпение да заеме мястото си в света на възрастните, а пък тялото му още не е готово за такива предизвикателства. Разминаванията между мечти и реалност финишират със стряскащи оплаквания: Болят ме краката! Вие ми се свят! Въздухът не ми стига!
Ето от какво трябва да го пазите през трудните години на растежа:

Резки температурни промени

През пубертетът организмът се променя бурно и неравномерно. Всяка година сърцето се увеличава с една четвърт. Съдовете обаче не успяват да следват това темпо и изостават в развитието си. Затова резкият преход от топло към студено или от хладно към горещо може да предизвика т.нар. съдов спазъм. Последствията са световъртеж, причерняване и дори припадък. Докато съдовата система укрепне, трябва да се избягват прекаляването със слънцето или скоковете в студена вода след дълго излежаване на плажа. Сауната също не е препоръчителна.

Физически натоварвания

На тази възраст те може да донесат повече беди, отколкото ползи. Работоспособността на мускулите намалява, тъй като енергетичните процеси в клетките на мускулните влакна протичат по-бурно. В резултат след всяко по-голямо физическо натоварване детето започва да чувства слабост в ръцете и краката, мускулни болки. Най-доброто решение, разбира се, е тренирането на мускулите, но не със силови натоварвания, а със спортуване за ловкост и скорост – волейбол, баскетбол, бадминтон.

Екшън сцени

Сигурно ви прави впечатление как движенията му изведнъж станаха по-тромави и недодялани. Това също се вължи на временна физиологична особеност. В този момент много бързо се развиват тръбните кости, но пък за сметка на това стават по-крехки. Затова има по-голям риск от счупване на крак или ръка при всяко падане от дърво или колело. В същото време укрепването на мускулите изостава в сравнение с растежа на костите, което води но нарушаване на координацията на движенията. Те изглеждат по-бавни и непохватни. Най-доброто лекарство? Плуването! То ускорява развиването на мускулната маса.

от

публикувано на: 13/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: