Футболен инфаркт. Каква опасност застрашава запалянковците

14/09/2014

football

По време на мач пулсът скача над 160 удара в минута, кръвното – над 240 мм

Кардиолози от цял свят отбелязват скок и обостряне на сърдечносъдовите заболявания по време на и непосредствено след изпълнени с драматично напрежение спортни събития. В медицинските среди дори се появи терминът „футболен инфаркт”. Той няма никакво отношение към футболистите, затова пък често се среща сред феновете.

Основната причина за футболния инфаркт са изменения в организма, предизвикани от силно напрежение. А на него са подложени не само феновете на възраст, които традиционно са в групата на риска, а и младежите.

Група лекари от Мюнхен изследвала състоянието на феновете по време на футболен шампионат. Станало ясно, че всеки критичен момент на „зеления килим” предизвиква повишаване на артериалното налягане и сериозно учестяване на пулса – над 160 удара в минута. Сам по себе си учестеният пулс не е чак толкова страшно явление – стойностите му при самите футболисти по време на игра са същите. Но за разлика от запалянковците, играчите на терена изпитват сериозно физическо натоварване, което увеличава не само честотата на пулса, а и на дишането. Учестеното дишане пък засилва притока на кислород в мускулите – включително и в сърдечния. Ето този механизъм липсва при запалянкото с разтуптяно от вълнение сърце. То бие бързо, но страда от кислороден глад. В резултат опасността от инфаркт значително нараства.

По време на мач горната граница на артериалното налягане на запалянкото може да се повиши до 240 мм. Това са стойности, при които обикновено се поставя диагнозата „хипертонична криза”.
Съдовата система може да бие дузпата на футболния фен и по още една причина: когато е възбудена, нервната система подава команда на ендокринните жлези спешно да произведат и доставят на кръвта адреналин в големи количества. Футболистите го изгарят чрез активната работа на мускулите, докато у седящия на трибуната фен излишният адреналин свива съдовете и още повече повишава артериалното налягане.

Дори радостта и ликуването предизвикват болезнена реакция на организма, що остава за ситуациите, когато любимият отбор губи. Какво можете да направите, за да предпазите поне малко сърцето си? Движете се! Бурното скачане от място и размахването на ръце по време на мач е естествена реакция на организма на излишъка на адреналин. Но не е достатъчна. В почивката между полувремената не стойте на място, а се разхождайте. След мача не чакайте автобус на спирката пред стадиона, а походете 5-6 спирки, така и возилото ще е по-празно, и пулсът ви ще се е успокоил.

от

публикувано на: 14/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: