Колики? Няма страшно

18/09/2014

fifo

Кърмаческите колики не са болест, а нормално физиологично състояние на адаптиране на храносмилателната система на бебето към новите условия. Те се определят като възникващ на пристъпи силен плач при нормално развиващи се и здрави бебета. Часовете на плач се наблюдават
предимно в късния следобед и вечер.

Епизодите се появяват спонтанно, определят се като продължителни и неутешими. Обикновено започват от втората-третата седмица след раждането и продължават до 3-4-месечна възраст, като не зависят нито от пола на кърмачето, нито от това дали се кърми, или е на изкуствено хранене. Според правилото на „трите тройки“, установено от педиатрите, коликите представляват плач, продължаващ най-малко 3 часа на ден, в продължение на 3 и повече дни от седмицата, траещ най-малко 3 седмици.

Причина за коликите при кърмачетата е натрупването на повече от нормалното количество газове в червата, което се доказва от подуването на коремаи хълцането. Чревните газове имат два произхода – външни (погълнатия въздух) и вътрешни (образувани в самия храносмилателен път). Основен източник на газове е дебелото черво, където се осъществява повторна ферментация на храната вследствие нейното непълно първично разграждане.

При бебетата причина за газовете са стомашно-чревните смущения, породени от непълното или затруднено усвояване на въглехидратите, т. е. млечната захар (лактозата), приемана с майчината кърма или адаптираните млека.

Симптоми

Бебето е раздразнително, свива крачета нагоре, бърчи чело, като на моменти трудно си поема дъх.
Коремчето е твърдо и къркори. Плачът му е пронизителен и продължителен (понякога продължава над 3 часа), а състоянието му се влошава предимно вечер. Характерни са позите на присвиване „поза ембрион”, напъни, почервеняване, гримаси на болка, подуване на коремчето заради натрупване на газове.

Лечение

Известни са множество методи за облекчаването на коликите. Първото и най-разпространено средство е чаят от копър или обогатеният му вариант от лайка, копър и анасон. Продават и инстантни чайове със същото съдържание. Друг широко застъпен метод са капките на билкова основа за общо повлияване работата на бебешкото стомахче, както и такива, съдържащи „симетикон”, който превръща газовете в течност и така облекчава страданията на бебето. За съжаление и двата вида средства нямат отношение към първопричината за тяхната поява, съответно и за трайното тяхно облекчаване.

Проведените през годините проучвания установиха, че повишеното отделяне на газ при здрави кърмачета, при нормални условия на хранене, е резултат на непълното смилане на лактозата в червата, ето защо добавянето на капки с лактаза (ензим, подпомагащ разграждането на лактозата) към млякото на кърмачетата с колики значително облекчава тяхното състояние, като подобрява усвояването на въглехидратите, намалява образуването на газове и съкращава времетраенето на бебешкия плач.

Ако сте противници на капките, може да използвате и мехлем против колики. Той съдържа етерични масла от анасон и ким, които могат да подействат облекчаващо, както чаят. Не са препоръчителни чести промени на адаптирани млека, тъй като могат да причинят допълнителни здравословни проблеми на детето.

Профилактика

Съблюдавайте при кърмене бебето да не поглъща въздух. След хранене изправете кърмачето, за да се оригне. Използвайте специалните шишета и биберони, ограничаващи поглъщането на въздух. Поставяйте бебето по корем върху гърдите си, топлината на майчината гръд успокоява. Изведете мъничето на разходка, след като сте го нахранили – свежият въздух ще го приспи и така ще намали въздействието на различните дразнители.

Обърнете специално внимание на храните, които консумирате. Помнете, че шоколадът, цитрусовите плодове, прясното мляко, зелето, грахът, фасулът, броколите, карфиолът, както и напитките, съдържащи кофеин – като кафе, чай и кола, могат да повлияят зле на бебето. Преди да пристъпите към каквито и да е действия, е важно да установите дали неистовият плач се дължи на колики и да не забравяте да се посъветвате с педиатър.

от

публикувано на: 18/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: