Сочни и свежи, салатите винаги са “силата” на добрата трапеза. Сега крехките и слънчеви мезета са в изобилие. Здравословни, леки и питателни, салатите с ароматни подправки са най-примамливото ястие през лятото.
С пресни тиквички
Продукти: 3 тиквички, 100 г счукани орехи, 1 с. л. зехтин, 1 с. л. оцет, сол, копър, пресен чесън.
Приготвяне: Обелете и нарежете тиквичките на тънки ленти или кръгчета. Леко изцедете. Добавете солта, оцета, чесъна и зехтина. Отгоре поръсете с орехите. По желание украсете с босилек или копър.
Съвет: Може да заместите подправките в салатата с лимонов или чеснов винегрет.
Лимонов винегрет:
Разбъркайте с пасатор 1 ч. ч. олио, 1/4 ч. ч. ябълков оцет “Кулинар”, 1/4 ч. ч. лимонов сок, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. горчица, 1/2 ч. л. чубрица, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/8 ч. л. мащерка, 1 скилидка чесън. Сложете в хладилника за 2 часа и преди да залеете салатата, разбъркайте добре.
Чеснов винегрет:
Разбъркайте 4-5 счукани скилидки чесън с 1 ч. л. винен оцет “Кулинар”, 1 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. вода, 1/2 ч. л. горчица, 1-2 капки пикантен сос (“Табаско”) и залейте салатата с тази смес.
С топли пилешки дробчета
Продукти: 1 салата, 1/2 краставица, 2 домата, 300 г пилешки дробчета, естрагон, бренди, сметана, масло.
Приготвяне: Измийте салатата и я накъсайте на едри късчета. Нарежете доматите на лодки, краставицата – на кръгчета, и поставете върху салатата. Изчистете дробчетата от ципите и запържете в добре затопленото масло. Прибавете естрагона и фламбирайте с брендито. Прибавете сметаната и сервирайте топли върху леглото от зеленчуци.
С чушки и патладжани
Продукти: 2 патладжана, 4-5 червени и зелени чушки, 2-3 домата, зехтин, чесън, сол и магданоз.
Приготвяне: Изпечете чушките и патладжана хубаво във фурна, така че след като ги задушите, лесно да се обелят. Нарежете ги и добевете нарязаните домати. Прибавете счукан със сол чесън. Полейте със зехтин и отгоре щедро поръсете магданоз. Можете да добавите кубчета коде сирене за разкош.
С глухарчета и маринована риба
Продукти: 300 г листа от глухарчета, 1 консерва маринована риба, 50 г орехи, 2 с. л. зехтин, лимонов сок, лют червен и черен пипер, няколко маслини.
Приготвяне: Нарежете на едро листата от глухарчета. Залейте ги с маринатата от консервата и добавете рибните филенца. Подправете с лимона, зехтина и пипера и разбъркайте. Поръсете с орехите и украсете с маслини.
Със задушена моцарела
Продукти: 4 марули, 4 домата, 50 г моцарела, 50 г филета аншоа, 2 с. л. каперси, 100 г черни маслини, 50 г масло, зехтин, сол.
Приготвяне: Почистете марулите от външните листа, измийте и подсушете, но не ги режете, нека останат цели. Нарежете на кръгчета доматите, моцарелата и маслините, а рибата – на едро. Добавете каперсите и с всички продукти напълнете марулите между листата. Загрейте маслото и пуснете внимателно снопчетата. Залейте със зехтина и оставете да се задушат с малко сол.