Картини от една изложба 20.04.2013

16/04/2013
Weather Report
Mysterious Traveller

В своя четвърти албум фюжън комбото WEATHER REPORT завършва прехода в музикалната си насоченост от джаз-рок към етно фънк-джаз.

Ето какво си спомня за този албум пианистът JOSEF ZAWINUL: „С четвъртия ни албум направихме някакъв пробив в музикално отношение. Аз написах своите композиции у дома си в Калифорния и това бяха „JUNGLE BOOK“ („Книга на джунглите“), „NUBIAN SUNDANCE“ („Нубийски ритуален танц“) и „AMERICAN TANGO““ („Американско танго“). WAYNE също написа изключително красива музика за този албум и стана дяволски добра плоча. Точно тогава пък сменихме басиста MIROSLAV VITOUS.

Да, ние имахме вече три албума и последният от тях имаше страхотен успех, но звукозаписната фирма не се развълнува особено и честно казано, те не знаеха какво да ни правят, въпреки че имахме вече признанието с един албум на годината. Ние бяхме група с огромен енергиен заряд, е, не чак колкото Mahavishnu Orchestra на John McLaughlin, те бяха велика група, но не издържаха на напрежението, докато ние не бързахме и се опитвахме да правим все повече неща, каквито не бяхме пробвали преди.

Между нас се създаде някаква химия, която беше доста крехка и тя можеше да се разруши, ако бяхме включили, друг инструмент като китарата. Аз например съм импровизиращ музикант и албумът „ТАЙНСТВЕНИЯТ ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ фиксира началото на процеса първо да импровизирам, да правя записи и чак след това да нотирам музиката. След него вече рядко сядам да композирам в класическия смисъл на термина. Включвам си магнетофона, свиря и когато ми дойде вдъхновението, продължавам да свиря, а след това смъквам от записа каквото ми трябва.“

WAYNE SHORTER добавя: „Ако внимателно се вслушате в началото на този албум, ще откриете, че той съдържа доста различни знаци в сравнение с първите ни три албума. Той е по-калейдоскопичен и в много отношения разкрива тенденцията ни повече да споделяме, отколкото да демонстрираме“.

Албумът „MYSTERIOUS TRAVELLER“ или „ТАЙНСТВЕНИЯТ ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ ни пренася сред индийските джунгли, кара ни да почувстваме тибетската атмосфера и да доловим ритъма на латиноамериканското танго и нубийския ритуален танц.

Този албум ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 20 април, след новините от 21.00

Mysterious Traveller
Weather Report

от

публикувано на: 16/04/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: