Мальовица – усещане, което пречиства

02/09/2014

maljovica

Мальовица е едно от местата, където задължително трябва да отидеш в този живот. Местността е прекрасна през всеки сезон и предлага богати възможности за почивка сред природата и за заклети туристи, и за алпинисти, и за хора, които просто искат лека разходка в планината или търсят контакт със слънцето и чистия въздух.

Пътят от София е около 86 км и минава през Самоков. От отбивката към планината ви очакват 20 км доста разбит път, който е истинско изпитание за ниските и недостатъчно здрави коли. Местата за отсядане в туристическия комплекс са два хотела, една спортна база и няколко бунгала.

Малко по-високо е хижа Мальовица за хората, които не са претенциозни за битовите условия.

Местността Меча поляна

е слънчево и тихо място, заобиколено с иглолистна гора, покрито с пъстри цветя през летния сезон. Може просто да пиете кафе, докато децата играят на поляната, да полежите на тревата, да се полюбувате на пейзажа или да поемете по някой от многобройните туристически маршрути.

Една от възможностите е хижа Мальовица, до която се стига за около 40 минути по маркирана, камениста пътека. От хижата може да продължите към връх Мальовица (2729 м) по пътека, част от международния туристически маршрут Е4, като преходът е около 3 часа.

По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра и е символ в българския алпинизъм. Северно от върха, в Мальово поле, се намират трите красиви Мальовишки езера.

Югоизточно от Мальовица, в дълбок циркус са разположени двете Еленски езера. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа “Иван Вазов” и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир.

maljovica 1
Друг вариант е

маршрутът до Йончевото и Страшното езеро

До тях може да се стигне от хижа Мальовица – поема се по добре маркирана пътека от хижата, откъдето започва стръмно изкачване, след това се преминава през зловещите следи от пожара през 2000 г. – голи, обгорени стволове на борове. Следва около час и половина по по-равен терен. Открива се незабравима гледка към върховете наоколо: Мальовица, Злия зъб, Двуглав и Иглата.

Минава се покрай няколко малки езера с прозрачна вода. Страшното езеро се намира на 2575 м надморска височина. На брега му има каменен заслон. Водата е черна, дори при хубаво време в нея се оглеждат рилските зъбери – спираща дъха гледка, която е и малко зловеща.

След това се поема надолу по стръмна пътека и скоро се появява Йончево езеро ( 2060 м н.в.), оградено с ливади и върхове с меки форми. Следва около час надолу, повечето време през опожарената гора, минава се през гъста гора и след около още час сте в комплекса Мальовица.

Същият маршрут може да се мине в обратен ред – от комплекса през езерата до хижа Мальовица.
Ако не обичате преходите, може да се отдадете на бране на боровинки и горски ягоди. Дори само няколко часа на това прекрасно място зареждат и пречистват.

Пейзажи и усещания, към които ти се иска да се връщаш отново и отново.

от

публикувано на: 02/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: