Ревю: Пазителите на галактиката

13/08/2014

https://www.youtube.com/watch?v=crIaEzXgqto

Ако и на вас ви е омръзнало от мускулести красавци в тесни дрехи, невъзможно секси жени в още по-тесни дрехи и широк набор от мутанти и пришълци от други светове с неясни, но подходящи за сюжета способности, то Guardians of the Galaxy вероятно ще ви допадне.

За разлика от почти всички заглавия, базирани на комикси/истории за супергерои, филмът не залита нито към крайна помпозна епичност, нито към пародийност и евтин хумор, а поддържа здравословен баланс между свеж хумор и класически приключенски дух.

Guardians of the Galaxy е позитивно, балансирано, забавно и прекрасно заснето приключение, което макар да съдържа немалко количество клишета, остава достатъчно вълнуващо и достатъчно оригинално, за да задържи вниманието на зрителите.

Главни фигури в развитието на сюжета са (някои от) Пазителите на Галактиката – група супергерои, известни от едноименния комикс на Marvel. За разлика от всички останали подобни отбори, Пазителите не са всемогъщи бойни машини с външен вид на фотомодели, а група неудачници, които често се борят повече с вътрешните си демони, отколкото с универсалното зло в галактиката.

Екипът се състои от нахакан землянин, „зелена кучка“, „тъпо дърво“, говорещ (и нерядко псуващ) енот и мускулест буквалист, който не е сигурен кого точно иска да убие. Всички персонажи в тази на пръв поглед крайно злополучна група обаче са изненадващо оригинални и адекватни за сюжета, а отношенията, които те развиват помежду си, макар и малко предвидими, са реалистични и докосващи.

guardian-of-the-galaxy

В началото на историята се срещаме с междугалактическият бандит Питър Куил (Крис Прат), известен още като Звездния Повелител – помпозно име, което той (и абсолютно никой друг) използва за престъпните си подвизи. След поредица от конфронтации и недоразумения, към него се присъединяват Гамора (Зоуи Салдана) – екзотична красавица със зелена кожа и впечатляващи бойни умения и дуото ловци на глави Груут и Рокет (озвучени от Вин Дийзъл и Брадли Купър).

Последните двама са съответно дърво и енот и противно на първоначалните ми резерви, се оказаха най-забавните персонажи в историята. Груут е човекоподобно дърво, чийто речник се състои от три думи „аз“, „съм“ и „Груут“ (винаги в този ред). Подобно на дигиталните писукания на R2-D2, неговата реч често бива преведена на публиката от спътника му, но имайки предвид широкия спектър от емоции, които Груут влага в единствената си реплика, ефектът далеч не е дразнещ.

Енотът Рокет е пълна противоположност на глуповатия си и добродушен приятел – той е циник, който привидно не се интересува от нищо друго освен пари и оръжия (които сглобява сам от подръчни части и то за отрицателно време).

Последното допълнение към чудатата група е Дракс, който носи гръмкия прякор Унищожителя. Винаги ядосаният здравеняк със синя кожа жадува за отмъщение срещу хората убили семейството му, но често се обърква в плановете си както точно да постигне това.

Резултатът от умелата режисура на Джеймс Гън е динамично развиващо се действие и добър баланс между напредване на историята, зрелищен космически екшън и комични сблъсъци между персонажите.

Актьорите в главните роли се справят чудесно с индивидуалните си задачи и освен това демонстрират чудесна химия помежду си, а в поддържащите ще видите някои познати лица (но често в непознати цветове).

Guardians of the Galaxy е заснет умело и с изключение на няколко твърде бързи бойни сцени, представлява добре балансирано визуално изживяване, което комбинира спиращи дъха космически панорами, разнообразни архитектурни и интериорни среди и не на последно място – креативно създадени персонажи.

Саундтракът, съставен предимно от денс и поп парчета от 80-те контрастира ярко със sci-fi атмосферата. Характерната за Земята музика е въведена елегантно – песните всъщност са записани на касета, която Питър получава от майка си.

Както вече споменах, Guardians of the Galaxy има своя дял клишета и не особено оригинални моменти, но те са по-скоро изключение в цялостната картина на сюжета. Последният не е никак дълбок, но имайки предвид, че над него филмът носи истински приключенски дух, който виждаме все по-рядко, това е пренебрежим недостатък.

Макар далеч да не е идеален (но кой филм е?), Guardians of the Galaxy е явление, което отдавна не сте виждали (поне от Холивудско заглавие) – чистосърдечно забавление, което ще ви остави с голяма усмивка и добро настроение на излизане от салона.

от

публикувано на: 13/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: