Ледени рецепти

30/08/2014

Jagodi

Сладолед от ягоди

Приготвяне: 30 минути, Замразяване: 3 часа

За 6 порции: 2 кг ягоди, 450 г пудра захар, сок от половин лимон
Приготвяне: Пасирайте измитите и добре изцедени ягоди с миксер или през фина цедка, така че да получите чист сок. Добавете захарта.

Бъркайте докато тя се разтвори напълно, добавете сока от лимона. Излейте сместа във форма за кекс, сложете я във фризера на максимална степен за замразяване за 3 часа.

С лъжица за сладолед или голяма лъжица направете капки. Сложете ги в чашите, в които ще сервирате сладоледа, и ги оставете във фризера леко да замръзнат. Ако желаете, украсете с разбита сметана, по принцип плодовите сладоледи се сервират без крем.
Така приготвен сладоледът може да се съхранява много дълго време във фризер. За сервирането е необходимо да се остави за няколко часа в хладилник, за да омекне.

Сорбе от малини

(Може да бъде приготвено и от къпини)

Продукти: 1/2 кг малини, замразени със захар, 100 г захар, 300 мл вода, 2 белтъка.
Приготвяне: Размразете малини на стайна температура за около 3-4 часа. Пасирайте ги през сито. Разтопете захарта във водата на тих огън. След това засилете огъня и оставете сиропът да се сгъсти.

raspberry_sorbet

След като изстине, добавете малиновото пюре и оставете във фризер за един час. След това разбийте на пяна, добавете белтъците на сняг и замразете отново. Извадете за 10-15 минути преди сервиране.

Сорбе от грейпфрут

Продукти: 100 г захар, 240 мл вода, кутия сок от грейпфрут-замразен, кората и сокът на един грейпфрут, два белтъка.

Приготвяне: Разбъркайте захарта и водата в тенджера и оставете на тих огън до разтапяне. След това засилете огъня и оставете една минута да ври, без да бъркате. Свалете от огъня и оставете сиропа да изстине. Добавете сока и кората от грейпфрут и излейте във формичка за лед. Оставете за 1 час в камерата на хладилника, докато се сгъсти.

grapefruit-sorbet

След това излейте в купа и разбийте на ледена пяна (може и с миксер-кана). Разбийте белтъците на сняг и добавете към сместа. Изсипете в купа и върнете във фризера. Преди сервиране размразете за 10 минути.

Френски леден крем карамел

Продукти: 300 мл течна сметана, 3 разбити яйца, 100 г захар, 10 мл есенция ванилия, 100 мл пълномаслена сметана

Приготвяне: Излейте течната сметана, захарта и разбитите яйца в огнеупорна купа и стоплете на водна баня. Разбърквайте с дървена лъжица от време на време, докато се сгъсти, така че да остава по лъжицата.

Сместа не трябва да завира.

Caramel Ice Cream(1)

Дръпнете от огъня и добавете ванилията. Поставете в студена вода, за да изстине бързо. Като се охлади, поставете във фризер за 30 минути, докато започне да замръзва по края. Извадете и разбийте сместа, добавете пълномаслената сметана, като разбърквате леко, и върнете в хладилника.

Извадете 30 минути преди сервиране.

Сладолед от цитрусови плодове

Продукти: лимони, портокали, мандарини, 200 г бита сметана, 350 г захар, 6 лимона или други цитрусови плодове, 6 яйца, 1/2 чаша вода, 1 с.л. царевично нишесте

Приготвяне: Смесват се жълтъците, захарта и настърганата кора на 3 лимона. Отделно се разбъркват 300 г лимонов сок с 1/2 ч.ч. вода, в която предварително е разтворено нишестето, и се загрява на тих огън, докато сместа се сгъсти.

sorbet

Добавят се при непрекъснато бъркане разбитите жълтъци, захарта и лимоновите кори до получаването на гъста кремообразна маса. Разбиват се 2 белтъка на сняг и се добавят към крема.

След като кремът се охлади, се прибавя разбитата сметана, разбърква се леко, изсипва се в купички и се замразява.

Лимоново сорбе

Продукти: 1/2 л лимонов сок, 1 ч.ч. вода, 500 г захар

Приготвяне: Захарта се разтваря в една чаша вода при постоянно бъркане. Изстискват се лимоните, филтрира се сокът и се добавя към захарния сироп.

lemon-sorbet

Изсипва се във форми и се слага във фризера.

от

публикувано на: 30/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: