Почитателите на ястия от прясна морска риба вече ликуват – дойде истинското време за рибните трапези. На скара, във фурна, на тиган… въпрос на избор и на вкус.
Кефал плакия
Продукти: 1 кефал (около 1 кг), 2–3 глави лук, 3 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, 50 г масло, 2 домата (или доматено пюре), половин дафинов лист, черен пипер, бахар, лимон, 2 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, магданоз, сол.
Приготвяне: Задушете лука, нарязан на дълго и тънко. Прибавете черен пипер, дафинов лист, бахар, доматено пюре, чесън и сол. Когато сместа се задуши, залейте с вода и оставете да се вари, докато лукът омекне. Посолете нарязаната на парчета риба, напръскайте с лимон и оставете да престои така около един час. П
осле я наредете върху задушения лук, поръсете със ситно нарязан магданоз и разтопено масло. Около парчетата наредете резенчета лимон. Залейте с малко вода и сложете във фурната. Преди да е напълно готов, залейте кефала със смес от разбити яйца, кисело мляко и брашно и оставете да се доизпече.
Паламуд на скара
Продукти: 1 паламуд, 1 лимон, сол.
Приготвяне: Почистената риба разрежете по дължина, посолете и натрийте с лимонов сок.
Пече се на скара, за предпочитане с дървени въглища, около 20 минути.
След изпичането не трябва да има никаква кръв от вътрешната страна на рибата.
Сервирайте с резени лимон, черен хляб и бяло вино.
Лефер по моряшки
Продукти: 1 кг лефер, 3 глави лук, 4–5 картофа, 4 домата, 3 скилидки чесън, половин връзка магданоз, олио, сол.
Приготвяне: В тенджера наредете нарязания на филийки лук, картофите и отгоре рибата.
Покрийте с кръгчета обелени домати, ситно нарязан магданоз и чесън. Залейте с 1 чаша топла вода, малко олио, захлупете и оставете да се вари на тих огън. Не разбърквайте ястието, а само от време на време го разклащайте.
По същата рецепта може да се приготви още паламуд, скумрия или друга едра бяла риба.
Пържен барбун или сафрид
Продукти: 1 кг прясно уловен и насолен барбун, 2 ч. ч. растително масло, 2 с. л. доматено пюре, 2 лимона, магданоз, черен пипер, сол.
Приготвяне: Оставете почистената риба да се отцеди от водата, след което я изсипете наведнъж в загрята мазнина и пържете 3–4 минути. После я дръпнете на тих огън, покрийте с тънки резени от единия лимон и наръсете със сока от другия лимон, в който е размито доматено пюре.
Похлупете и оставете настрана за около час. Преди поднасянето поръсете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Калкан на фурна
Продукти: 1 калкан, 1 яйце, 2 с. л. брашно, трохи от сух бял хляб, лимон, магданоз.
Приготвяне: Панирайте нарязания на парчета калкан в брашно, яйце и трохи от хляб. Изпечете го в маслена баня до златисто.
После поръсете със ситно нарязан магданоз, лимонов сок и горещото масло от печенето. Сервирайте с резенчета лимон.