Паниката е излишна – не всеки симптом вкарва в болница

24/08/2014

Injection

Мъж си седи в чакалнята и чете здравна брошура: „Ако апетитът ви рязко се е увеличил…”, „Боже, това го имам”, мисли си той; „Ако страдате от постоянна сънливост…” , „Ох, и това е мой симптом”, започва да се тревожи; „Ако ви прилошава…”, „Ами да, точно така се чувствам”, трепери пациентът; „Ако сутрин повръщате….”, „Няма съмнение, това е моята болест”, пъшка и кърши ръце отчаяно, „…значи сте бременна!”, завършва брошурата.

Така сме устроени – склонни сме да бъдем мнителни и да изпадаме в паника по най-дребния повод. А може би не си струва?

Вътрешно разследване

Да допуснем, че сте забелязали някаква промяна в обичайното ви състояние, която ви тревожи? Обзема ви страх, че ви превзема сериозна болест.

Внимателно прочетете характерните признаци на най-често срещаните неразположения. Ако откриете реален повод за безпокойство, идете на лекар, ако не – не се измъчвайте напразно. Самовнушението е могъща сила.

С негова помощ може така да си вмените нещо наистина сериозно, че никой лекар да не е в състояние да ви помогне.

Симптом:

имате проблем с паметта, напоследък много забравяте и страшно се вбесявате, че не можете да си спомните това, което ви е нужно в момента.

Препоръка:

възможно е да страдате от временен дефицит на линоленова киселина. Яжте по-често орехи, ориз и грозде.

Симптом:

мъчи ви постоянна жажда, въпреки че не сте яли нищо солено и не сте се занимавали с тежък физически труд. Кожата ви е суха, на места се лющи, теглото ви бързо намалява, а имате зверски апетит.

Такива явления могат да подсказват повишена кръвна захар или начален стадий на захарен диабет.

Препоръка:

направете си кръвен анализ. Резултатите са отрицателни? Но апетитът ви прекрачва всички граници на приличие, килограмите продължават да се топят от само себе си и в допълнение се е появила повишена възбудимост, придружена с обилно потене, особено нощем, и избухливост?

Проверете щитовидната жлеза с преглед при ендокринолог и анализ на щитовидните хормони.

Симптом:

парене и дразнене в очите, сякаш са пълни с пясък, отекли клепачи, намалена острота на зрението. При жените е възможно да става въпрос за алергична реакция към дадено козметично средство.

Препоръка:

спрете за известно време да използвате всякаква козметика, а после започнете да я прилагате постепенно, като всеки ден добавяте по едно средство от обичайния ви набор, докато откриете дразнителя.

Ако симптомите не изчезнат по време на пълната почивка от грим, може да става въпрос за конюнктивит. Промийте очите с отвара от лайка (за всяко око отделен тампон) и си запишете час при офталмолог.

Симптоми:

сутрин се събуждате с шум в ушите, а по обед слухът ви е съвсем заглъхнал.

Препоръка:

прочетете инструкциите на лекарствата, които ползвате в момента. Много често този признак е страничен ефект от терапия с медикаменти.

Но може да е и знак за хроничен стрес. Трябват ви една хубава почивка, пълна смяна на обстановката, чист въздух , вани с морски продукти и след седмица всичко ще е наред. Ако и това не помогне, помислете за визита при невролог. Мозъкът е фина машинка, може би трябва да се изследвате.

Симптом:

побеляване – внезапно или преждевременно. Внезапното побеляване най-често е реакция на силен стрес, а преждевременното (преди да прехвърлите 40-те) e признак за повишен риск от възникване на остеопороза в по-късна възраст.

Препоръка:

необходимо е да увеличите количеството калций, което приемате – има го най-много в сиренето, изварата, млякото. Жителите на градовете едва ли ще успеят да попълнят дефицита само с правилно подбрани продукти.

Те трябва да добавят и редовен прием на мултивитаминни комплекси, които съдържат калций.

от

публикувано на: 24/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: