Сънят е по-важен дори от водата и храната

23/08/2014

zdrave-bolesti-ba-sania-interview!

40% от хората имат проблеми със съня. Спят лошо или им се струва, че въобще не спят. Причина може да бъдат 90 заболявания. Те се диагностицират по време на сън в специализирана лаборатория за изследване на съня и на дишането.

Днес стотици лаборатории по света всяка нощ проследяват нарушенията в съня на пациенти със съвременна техника и често диагностицират неподозиран от пациента здравен проблем, който му пречи да се радва на дълбок, спокоен, отморяващ сън. Резултатите от многогодишните изследвания обособиха цял нов клон на науката: медицина на съня.

„Врагът“, който държи клепачите ни отворени през цялата нощ, невинаги се побеждава със сънотворно хапче.

Възможно е срещу него да е нужен съвсем друг подход, особено ако пациентът е с проблеми в дишането, казва д-р Славчо Славчев, президент на Българското дружество по медицина на съня и ръководител на медицински център, специализиран в нарушенията по време на сън и на сънната апнея.

Д-р Славчев, кой е най-опасният проблем по време на сън за хората, които минават за здрави?

Обструктивната сънна апнея. Най-често човек не знае за нея. Мнозина не подозират, че нощем стотици пъти спират да дишат за 20–30 и повече секунди. Въздушният поток към белите им дробове също спира. Следва рязко събуждане, което не осъзнават. В това кратко будно състояние шумно продишват няколко пъти и реално се борят за глътка въздух и за живот.

Тези многобройни кратки събуждания водят до натрупване на огромен дефицит на сън. Жертвите на сънна апнея обикновено не се лекуват, защото не я подозират. Не разбират защо се събуждат уморени, често пият кафе, взимат медикаменти за тонус. През деня имат епизоди на микросън. Шофьорите със сънна апнея причиняват десет пъти повече тежки катастрофи.

Една неуправлявана кола за десет секунди изминава разстояние колкото футболно игрище. Едва в специализираните лаборатории за изследване на проблемите на съня и на дишането пациентите научават за проблемите си. Дори обичайното хъркане не е нещо невинно и влошава здравето.

Пациентите с проблеми в съня трябва да се обърнат към специалист по медицина на съня, който да прецени дали да препоръча полисомнографско изследване.

Какво се случва с пациента по време на изследването?

Той ляга в самостоятелна стая– тиха и с приглушено осветление. Специалистът го свързва чрез електроди с измерителните уреди. Данните от тях се предават на монитори в съседното помещение и се наблюдават през цялата нощ.

Състоянието на пациента се следи още с камера и микрофон. Така по близо 50 канала се събира информация за неговото био- и физиологично състояние по време на сън.

След това обработката на цялата събрана информация трае около 3 часа и след като се интерпретира, се дава диагнозата.

Какво ви показва информацията?

Пълната полисомнографска регистрация дава много широка картина на биоелектрическата активност по време на сън на три много важни системи – централната нервна система, сърдечносъдовата и дихателната.

Регистрират се и промените, свързани с нарушения контрол на дишането по време на съня. Полисомнографското изследване показва и структурата на съня и нарушенията в нея. Стадиите на съня са 4 и имат своята правилна цикличност. Нормално вървят като една стълбичка и сънят с всеки от тях постепенно се задълбочава.

След тях има още един особен стадий на бързите очни движения – RЕM сънят, в който сънуваме повече. Един цикъл от всички последователни стадии продължава 60-90 минути. За една нощ той се повтаря 6–8 пъти. Ако се открият нарушения в архитектурата на съня, те могат да се лекуват успешно, и то не непременно с лекарства.

Точното им откриване става само с лабораторно изследване.

Възможно ли е изследването на безсънието да стане, без да преспим в лабораторията?

Да, диагностиката на хроничното безсъние се извършва и с актиграфия. На китката на пациента се поставя уред и в продължение на седмица или месец той денонощно отчита и записва движенията му. Те са засилени през деня и по-слаби през нощта.

Изследването ни дава характеристика за редуването на епизодите на съня и бодърстването на този човек в различните часове на денонощието в продължение на дълъг период. След това можем да отчетем колко часа действително спи човекът, оплакващ се от безсъние.

Може да се окаже, че спи доста повече, отколкото ни съобщава. Това разминаване се случва поради чисто субективно сгрешено отчитане.

Как лекувате разстройствата на съня?

Няма унифицирани рецепти. Чрез изследването се откриват много индивидуални причини и след това лекуваме тях. При нас дойде пациентка с цяла чанта лекарства, които са й изписани в последните три години. Жената спеше само три часа на две денонощия.

В нейния случай въобще нямаше нужда от медикаменти, най-доброто за нея се оказа психотерапия. След два месеца тя спеше вече по 6-7 часа пълноценен сън всяка нощ. Но в друг случай медикаментите са необходими. Стига се дори до продължително медикаментозно лечение на неочаквано открито заболяване.

Един съвет: Никога не използвайте лекарства за сън без консултация със специалист по медицина на съня. Приятелят ви може да спи прекрасно с някое сънотворно, но това не значи, че и на вас ще подейства така. Ако причина за вашето безсъние е партньорът ви – той често се буди, става, хърка, доведете го при нас.

Винаги се старайте да си осигурите достатъчно и качествен сън. Добрият сън е по-важен дори от храната и от водата. Ако усетите, че денем имате моменти на дремливо шофиране и това ви се повтаря, непременно се обърнете към специалист.

от

публикувано на: 23/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: