Д-р Весела Балтова: Холистично за стерилитета

09/08/2014

parrotcay_gallery_Couple-on-the-Beach

Д-р Весела Балтова, холистичен лекар, хомеопат.

Стерилитетът все по-често стои като проблем пред хиляди двойки и много от тях се обръщат към ин витро процедури като заместител на естествения начин на забременяване.

Стерилитетът не е диагноза, а следствие. Причините и факторите за безплодие при единия или двамата партньори са много разнообразни. Като се започне от най-честите причини – инфекции и хормонални разстройства, и се стигне до психоемоционалните и екологични фактори. Отделна група са анатомичните пречки, органните изменения.

Приблизително 35% от случаите на стерилитет се дължат на проблеми при жената, а други 35% – на проблеми при мъжа.

Равни са процентите, при които стерилитетът се дължи на проблеми и при двамата партньори.

или не може да бъде изяснен. В България двойките в репродуктивна възраст с подобни проблеми са над 250 000.

Стандартното лечение включва като правило хормонални препарати и антибиотици в големи дози. Използваните медикаменти с мощно действие за съжаление имат и много странични ефекти: напълняване, хормонален срив, варикозни вени, тромбофлебит, холецистит, развитие на депресивни състояния, хипертония, мастопатия и др.

Една продължителна терапия с антибиотици като правило води до трудно повлияваща се дисбактериоза, а тя от своя страна – до сериозен срив на имунитета. Във връзка с многото нежелани странични ефекти продължителната терапията с антибиотици и хормони невинаги е оптимално решение. Все повече жени търсят алтернатива, по-щадяща, по-леко поносима и ефективна едновременно.

Именно това ме подтикна да разкажа един мой много емоционален случай, който за голяма радост завърши успешно. След два неуспешни опита за ин витро при мен дойде жена на около 35 години, която отчаяно искаше да стане майка.

Материалната страна не беше проблем и тя смяташе, че това е достатъчно за успех. Имаше най-вече хормонални проблеми, а партньорът й – лекувани инфекции. След неуспешния втори опит при мен я доведе това, че се чувстваше на края на силите си (по нейните думи). Беше отслабнала с 5-6 килограма под нормалното си тегло, което и така не беше голямо.

Беше отчаяна, депресирана,

имаше раздвижени лабораторни показатели и завишени стойности на туморни маркери, което много я плашеше. За момента й бяха казали, че за следващ опит е необходимо да изчака, за да се възстанови. Партньорът й беше малко по-пасивен и дистанциран и тя сподели, че не усеща подкрепата му.

При мен той се съгласи да дойде, когато му обещах, че само ще си поговорим. Основният проблем на пациентката беше психоемоционален, започнал още от детството, а партньорът й не знаеше как да реагира и какво да прави в създалата се ситуация.

Възстановяването или лечението продължи малко повече от половин година. Заедно с хомеопатично лечение и терапия с капките на д-р Бах те преминаха през очистителен режим, след което започнаха да приемат определени храни и добавки и като цяло възприеха нов стил на хранене, движение и живот.

Двамата положиха доста усилия и най-вече мъжът стана съпричастен към процеса. Пациентката излезе от депресията, след това се нормализираха и лабораторните й показатели и тя престана да се стряска от всичко. За мое и най-вече тяхно щастие

резултатът дойде доста бързо

За съжаление невинаги се получава толкова лесно, но както причините една жена да не може да забременее са много, така и решенията могат да бъдат различни. И е по-добре да се тръгне от по-щадящите и по-естествените лечебни методи, като се обърне повече внимание на самия пациент и неговите потребности. Хомеопатията директно работи за укрепването на имунитета, който също спомага за възстановяване функцията на репродуктивната система.

Привлекателното при холистичната терапия е, че се избягват токсичните дози хормони и медикаменти, както и многото други неприятни процедури. Най-важно е запазването на здравето на майката и бебето и свеждането до минимум на рисковете и усложненията, които могат да възникнат по-късно от използваните химически препарати.
Всяко нещо, което е открито, има своето място в съвременната медицината и

неслучайно ин витро процедурите стават все по-разпространени.

Начинът ни на живот, хранене, ритъм, култура се променят, а с тях, изглежда, и дадената от природата способност на жената да става майка.

И ако не може да се избегне намесата на високите технологии, то поне е добре да се съчетаят с природните методи, защото така шансовете за успешен край се увеличават. Приложението на алтернативните методи, един от които е хомеопатията, при стерилитет не е просто решение на някакъв единичен проблем.

Това е комплекс от действия, насочени към цялостното подобряване състоянието на здравето, възстановяване и нормализиране на функциите както на ендокринната, така и на нервната система.

от

публикувано на: 09/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: