Картини от една изложба 30.03.2013

24/03/2013
Another Green World

Още през студентските години британският музикант BRIAN ENO развива стремежа си да създава творби, които се променят във времето. Например излага картини, размиващи се от течащата през тях вода, представя инсталации, в които музикалните тонове, звуците и светлината са обединени в различни променящи се комбинации.

В своя трети студиен албум BRIAN бележи поврат в музикалната си стилистика – докато преди съчинява чудновати рок парчета, тук преминава към предимно инструментални композиции, сред които включва и няколко песни в стандартен формат. Когато влиза в студиото ISLAND през юли 1975 година, той има намерението да направи експериментален албум, но без каквато и да е предварителна подготовка.

Ето какво споделя BRIAN ENO в интервю:

„По това време бях силно заинтригуван дали има начин да се сътвори музика, в която всички елементи да са свързани емоционално – разбира си, че е по-лесно да се прави обратното, т.е. музика, която не е свързана емоционално – и да следва всяко ваше указание, но ми се искаше да създам музика, в която емоционалната връзка да не зависи от хода на повествованието или от някакъв човек. И си мисля, че много от нещата, които правех, бяха за да се справя с разтварянето на отделната личност като център на музикалното произведение“.

Албумът „ANOTHER GREEN WORLD“ или „ДРУГ ЗЕЛЕН СВЯТ“ представлява преди всичко колекция от приказни звукови картини, които имат целта да предизвикат у слушателя различни образи от един спокоен свят, лежащ отвъд нервната суматоха на ежедневието на всеки от нас. В музикално отношение може да се забележи прехода на BRIAN към все по-нарастващото значение на използваните текстури и тембри, превръщайки ги в определящ елемент на композициите си в следващите произведения наред с прилагането на минималистичен подход към звуковата картина.

Този албум носи концептуално начало, но без да има определено повествование или външна логика между отделните изпълнения, защото връзката тук е в движението на настроението в композициите, за ни пренесе в друго време, на друго място, в друг свят.

Албума „ANOTHER GREEN WORLD“ или „ДРУГ ЗЕЛЕН СВЯТ“, записан с участието на музиканти като ROBERT FRIPP, PHIL COLLINS, JOHN CALE и PERCY JONES, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 30 март, след новините от 21 ч.

от

публикувано на: 24/03/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: